Open VLD wil hoorzittingen voor nieuwe gouverneurs en ministers

27/01/13 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

'Binnen de federale regering is nog steeds geen consensus over de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Open VLD wil hoorzittingen voor nieuwe gouverneurs en ministers

© Belga

Het voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om voorgedragen gouverneurs uit te nodigen voor een hoorzitting in het Vlaams Parlement, krijgt de zegen van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Ze stelt meteen voor het principe open te trekken en vanaf 2014, na de Vlaamse en federale verkiezingen, ook ministers "een proeve van bekwaamheid" af te laten leggen, zei Rutten in De Zevende Dag op één. "Als je dit anders wil in 2014, moet je daar nu over praten", aldus Rutten.

Gevraagd naar de heisa rond de benoeming van de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen zei ze dat het politieke overleg daarover nog aan de gang is. De N-VA stelt Jan Briers voor als nieuwe gouverneur, maar binnen de federale regering is daar nog steeds geen consensus over, zei Rutten, die met Open VLD in de regering-Di Rupo zit. "Bij mijn weten is er nog geen eensluidend advies van de federale regering." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners