Open Vld wil enkel nog groene bedrijfswagens

© BelgaImage

Het fiscaal voordeel voor vervuilende bedrijfswagens, op diesel of benzine, moet verdwijnen, vindt federaal Open Vld-kamerlid Egbert Lachaert. In De Morgen en Het Laatste Nieuws krijgt zijn wetsvoorstel donderdag steun van de Vlaamse coalitiepartners.

Met zijn wetsvoorstel wil Lachaert vanaf 2022 het fiscale voordeel voor vervuilende bedrijfswagens stelselmatig afbouwen, zodat ze tegen 2027 als gewoon loon belast zullen worden. Enkel groene wagens, zoals elektrische wagens of auto’s die rijden op waterstof, zullen het voordeel blijven behouden.

Om de vijf jaar moet nagegaan worden welke criteria gelden om in aanmerking te komen als groene bedrijfswagen. Op die manier hoopt hij het wagenpark op relatief korte termijn ingrijpend te vergroenen. ‘Vervuilende auto’s worden zo totaal oninteressant voor werkgevers en werknemers’, legt hij uit.

De maatregel zou een aanvulling zijn op het mobiliteitsbudget, waarmee de overheid werknemers hoopt te overtuigen hun bedrijfswagen te laten staan in ruil voor een netto-vergoeding. Zowel sectororganisatie Febiac en regeringspartijen CD&V en N-VA staan positief tegenover het voorstel.

Partner Content