Open VLD wil crisisbelasting voor ministers

Het gaat om een voorstel uit het manifest ‘Een nieuwe politiek’ dat vrijdag is voorgesteld.

Het weren van schijnkandidaten, hoorzitingen voor kandidaat-ministers en een crisisbelasting voor ministers. Dat zijn enkele maatregelen uit het manifest ‘Een nieuwe politiek’ van Open VLD.

Partijvoorzitter Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq hebben het manifest vrijdag voorgesteld en samen met een groep jonge politici ondertekend.

In het manifest wordt gevraagd dat mensen die in het ene parlement verkozen geraken, hun zitje in een ander parlement automatisch verliezen. Op die manier moeten schijnkandidaturen voorkomen worden.

Voor de Open VLD’ers moet het systeem van de opvolgers afgeschaft worden, de lijststem geneutraliseerd en de opkomstplicht afgeschaft.

Verkiezingsprogramma’s zouden moeten berekend worden. De mensen hebben het recht om te weten welk prijskaartje er aan de voorstellen van de verschillende partijen hangt, zo luidt het.

Vijf procent minder wedde voor ministers

Voorts vraagt het manifest de afschaffing van de Senaat en van de provincieraden. Ook de uittredingsvergoedingen van parlementsleden moeten aan banden worden gelegd .

Zolang de begroting niet in evenwicht is, moeten ministers inleveren op hun loon. De ministerweddes zouden met vijf procent moeten verminderd worden. In het manifest is sprake van een ‘crisisbelasting’.

Voorts wordt gepleit voor hoorzittingen voor kandidaat-ministers. Bovendien moet het parlement het vertrouwen in een individuele minister kunnen opzeggen. Momenteel kan dat enkel voor de hele regering.

Het manifest breekt een lans voor het bekrachtigen en afkondigen van wetten door de parlementsvoorzitter (en niet de koning). Het parlement zou het licht op groen moeten zetten voor buitenlandse militaire missies.

Voorts wordt voorgesteld geen staatssecretarissen meer aan te stellen en kabinetten met een derde af te slanken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content