Open VLD wil akkoord met Di Rupo, niet met De Wever

21/11/11 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

De Open VLD wil met de huidige partijen 'trekken en sleuren' aan de onderhandelingen om tot een akkoord te komen met formateur Elio Di Rupo.

Open Vld gaat niet in op de vraag van N-VA om een noodregering te vormen zonder socialisten. "We hebben de ferme wil om tot een akkoord te komen met Elio Di Rupo", beklemtoonde vicepremier Guy Vanhengel na afloop van het partijbestuur.

Trekken en sleuren

Eerder zei ook Open Vld-minister Annemie Turtelboom dat de liberalen "blijven trekken en sleuren om tot een goed akkoord te komen dat de toets van de financiële markten en Europa kan doorstaan".

De federale onderhandelaars bereikten alweer geen akkoord over de begroting. Vooral Open Vld liet verstaan dat ook het nieuwe voorstel van formateur Elio Di Rupo onvoldoende is. Zo bevat het nog teveel nieuwe belastingen en gaan een aantal structurele hervormingen niet ver genoeg.

Van het handvol liberalen dat de pers trotseerde, had niemand bedenkingen bij die strakke opstelling van voorzitter De Croo.

"Een nee heb je, een ja kan je krijgen", oordeelde senator Rik Daems. "We hebben dringend een begroting nodig, maar geen die de economie nekt."

Nood aan begroting die markten geruststelt

Ook minister Turtelboom hamerde op het belang van een begroting "die de markten geruststelt". Ze erkende dat formateur Di Rupo met het nieuwe voorstel "stappen in de goede richting heeft gedaan", maar wilde niet ingaan op de pijnpunten die nog overblijven. Al is volgens haar nog werk nodig voor "een goed evenwicht tussen belastingen en besparingen". Ook Vanhengel vermoedt dat het aandeel nieuwe belastingen nog te hoog ligt voor Europa.

Noodregering met N-VA

N-VA lanceerde intussen de oproep om een sociaal-economische noodregering zonder socialisten op de been te brengen. "De voorstellen van de PS maken keer op keer duidelijk dat deze partij niet bereid is om de realiteit onder ogen te zien", argumenteert voorzitter Bart De Wever.

Ferme wil

Maar daar gaan de liberalen niet op in. "We hebben de ferme wil om tot een akkoord te komen met Elio Di Rupo", benadrukte begrotingsminister Vanhengel. "Het feit dat we zo hard werken rond de tafel is het bewijs dat we absoluut een akkoord willen."

Voorzitter Alexander De Croo en ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne legden geen verklaringen af, maar in hun omgeving vielen gelijkaardige geluiden te horen. (Belga/EE)

Onze partners