Open VLD verdeeld over verlaten Antwerpse coalitie

24/09/10 om 20:50 - Bijgewerkt om 20:50

Schepen Ludo Van Campenhout staat niet alleen met zijn vraag om een congres daarover te laten beslissen.

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) krijgt steun van de voorzitter van de afdeling Antwerpen-stad om een congres te laten stemmen over de beslissing van de partij om uit het Antwerpse stadsbestuur te stappen.
Antwerps fractieleidster Annick De Ridder kondigde vrijdag in een brief aan burgemeester Patrick Janssens aan dat de partij het stadsbestuur verlaat uit onvrede over de Oosterweelbeslissing van de Vlaamse regering. Ze krijgt de steun van nationaal partijvoorzitter Alexander De Croo.

Volgens die beslissing van de Vlaamse regering moeten de stad en de Antwerpse haven de meerkosten betalen van de tunnels die er komen in plaats van het Lange Wapper-viaduct om de Antwerpse ring te sluiten.

Van Campenhout verdedigt echter de beslissing van de Vlaamse regering en weigert op te stappen als schepen. Hij vindt dat een ledencongres moet beslissen over al dan niet uit de Antwerpse coalitie stappen.

'Domme, onbesuisde reactie'

De schepen staat niet alleen met die stelling. In De Morgen kondigde Marco Laenens, voorzitter van de Open VLD-afdeling Antwerpen-stad, zaterdag aan dat hij op de bestuursvergadering van maandag zal voorstellen om een ledencongres bijeen te roepen dat zou stemmen over de beslissing om uit het Antwerpse stadsbestuur te stappen.

'De situatie zou zich wel eens tegen de gemeenteraadsleden kunnen keren. Misschien moeten zij ontslag nemen in plaats van de schepenen', aldus Laenens. Volgens hem heeft De Ridder voor haar beurt gesproken.

'Zomaar uit de coalitie stappen is een domme, onbesuisde reactie van een jonge partijtop met profileringsdrang en een groot ego', aldus een scherpe Laenens.

Onze partners