Open VLD stapt uit federale regering

22/04/10 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Open VLD zegt het vertrouwen in de federale regering op en agendeert het Vlaams splitsingsvoorstel over B-H-V in de Kamer.

Open VLD zegt het vertrouwen in de federale regering op. Dat heeft partijvoorzitter Alexander De Croo aangekondigd na afloop van het partijbestuur bij de Vlaamse liberalen. De partij agendeert het Vlaams splitsingsvoorstel voor B-H-V in de Kamer.

De partij had eerder gesproken van een vertrouwensbreuk in de regering omdat er tegen donderdagnamiddag geen oplossing is voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat was de deadline die de partij had gesteld.

Na afloop van het partijbestuur zei De Croo dat bij de overgang van de regering-Van Rompuy I naar de regering-Leterme II door de meerderheid was afgesproken om tegen Pasen tot een onderhandelde oplossing rond B-H-V te komen.

De Open VLD-voorzitter stelde vast dat die afspraak niet wordt nageleefd. De Vlaamse liberalen agenderen het Vlaams wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in de Kamer.

De Croo zei aan de onderhandelingstafel te hebben vastgesteld dat de politieke wil om tot een onderhandelde oplossing voor B-H-V te komen niet aanwezig was.

Voor het begin van het partijbestuur had vicepremier Guy Vanhengel gezegd dat onderhandelen over Brussel-Halle-Vilvoorde geen zin meer had.

'We hebben er alles voor gedaan. Nu moeten de Vlaamse partijen doen wat ze altijd gezegd hebben wat ze zouden doen, namelijk de splitsingsvoorstellen stemmen', aldus Vanhengel.

Onze partners