Open VLD stapt uit Antwerpse coalitie

23/09/10 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De partij is het niet eens met de beslissing om de extra factuur van 352 miljoen euro van de tunneloptie in het Oosterweeldossier op de stad en de haven af te wentelen.

Open VLD stapt uit Antwerpse coalitie

© Belga

Open VLD stapt uit het Antwerpse schepencollege en de bestuursmeerderheid. De partij is het niet eens met de beslissing om de extra factuur van 352 miljoen euro van de tunneloptie in het Oosterweeldossier op de stad en de haven af te wentelen. Luc Bungeneers stapt alvast op als schepen van Financiën. Over de positie van de andere schepen, Ludo Van Campenhout (Stadsontwikkeling) is nog geen duidelijkheid. Hij is op de terugweg vanuit China.

Tegenstem

De Open VLD-schepenen in het Antwerpse schepencollege stemden woensdagavond verdeeld over het Oosterweeltracé.

Bungeneers stemde, conform de partijlijn, als enige binnen het schepencollege tegen het akkoord binnen de Vlaamse regering over een tunnel. Van Campenhout stemde wel voor. "Dat wordt hem niet in dank afgenomen," zei Bungeneers donderdag.

Andere noden

"Op de vergadering van het schepencollege werd ik geconfronteerd met de eis dat stad en haven 352 miljoen zouden ophoesten," verduidelijkte Bungeneers op een persconferentie. "Het was te nemen of te laten. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt in de 10 jaar dat ik schepen ben".

"Door de factuur te aanvaarden, zouden we het zware werk om de stadsfinanciën weer op orde te krijgen, te grabbel gooien en de financiering van de stad in de prak rijden. De stad heeft zoveel andere noden waarin dit geld beter zou worden geïnvesteerd."

Kleinste meerderheid Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) liet in een eerste reactie weten de beslissing van Open VLD te betreuren. "Ik hoop dat ze hier op terugkomen. Ik vind dat wij met de meerderheid een goed parcours aan het rijden zijn en het zou jammer zijn als we dat niet samen kunnen voortzetten."

Open VLD heeft drie gemeenteraadsleden en twee schepenen. Zonder de steun van de liberalen telt de Antwerpse meerderheid van SP.A, CD&V en N-VA nu nog slechts 28 op 55 gemeenteraadszetels.

Onze partners