Open VLD pleit voor ‘sociale vlaktaks’ en kader voor ‘voltooid leven’

Open VLD-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. © Belga Image

De partij Open VLD pleit voor de invoering van een ‘sociale vlaktaks’, waarbij alles boven het belastingvrije deel van de inkomsten aan een uniek tarief van 30 procent belast wordt. Dat hebben de leden van de partij beslist op hun ‘Vrijheidscongres’ in Antwerpen.

Op het congres willen de Vlaamse liberalen hun visie vastleggen op hoe Vlaanderen er over tien jaar moet uitzien. Zevenhonderd leden hadden zich ingeschreven voor de debatten. Op de door de partij uitgewerkte congresteksten waren een pak amendementen ingediend.

Een belangrijk deel van het congres – voorgezeten door Alexander De Croo en Bart Tommelein – ging over fiscaliteit. Open VLD gaat voor een sociale vlaktaks. Een op het congres goedgekeurd amendement zegt dat de belastingvrije som moet worden opgetrokken tot de armoededrempel, zodat wie een laag loon of lage uitkering heeft, geen belastingen meer moet betalen. De vennootschapsbelasting moet voor de liberalen verlaagd worden tot maximum 15 procent.

De liberalen willen ook dat werk flexibeler georganiseerd kan worden. Iedereen zou het recht moeten hebben om thuis te werken. Werkgevers zouden dat enkel kunnen weigeren als ze dat kunnen motiveren. De congresteksten die de partij had voorbereid, stelden ook voor om verlof te delen met anderen. Dat voorstel werd wel weggestemd, meteen ook het enige punt dat geen meerderheid haalde.

Ook over ethische thema’s werd gesproken. De liberalen pleiten voor een wettelijk kader voor een ‘voltooid leven.’ Wie niet in medisch opzicht lijdt, maar uitdrukkelijk, onafhankelijk en vrijwillig om stervenshulp vraagt, moet kunnen begeleid worden.

De liberalen pleiten ook voor een seculiere samenleving, waarbij levensbeschouwing en religie louter aangelegenheden zijn van het individu, en niet van de overheid. De overheid zou religies dan ook niet meer moeten financieren.

Het congres herbevestigde ook dat Open VLD de kernuitstap tegen 2025 wil doorzetten.

Zondag sluit het congres van de Vlaamse liberalen, die dit weekend ook de 25ste verjaardag van de VLD vieren, af met toespraken van Guy Verhofstadt en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Partner Content