Open VLD nog bereid tot samenwerking

19/08/10 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Volgens voorzitter Alexander De Croo wil de partij ook vanuit de oppositie meewerken aan de staatshervorming.

Open VLD is nog steeds bereid mee te werken aan een staatshervorming, ook vanuit de oppositie. Dat zegt partijvoorzitter Alexander De Croo.

Open VLD is niet betrokken bij de gesprekken over de staatshervorming in het kader van de preformatie. In een interview met De Standaard zegt De Croo donderdag dat zijn partij niet zomaar zelf voor de oppositie kiest.

'Wij willen meewerken aan een staatshervorming, vanuit de oppositie of vanuit een nieuwe regering. Maar dan zal het meer en beter moeten zijn dan wat er nu op tafel ligt', zo luidt het.

Volgens De Croo moet het gaan om fundamentele hervormingen die zijn gericht op efficiëntie. 'Ze moet de versnippering van middelen en bevoegdheden wegwerken. Van wat er nu uitlekt, vrees ik dat het in veel gevallen net complexer wordt', aldus de Open VLD-voorzitter.

Wat hij de voorbije week heeft gezien en gelezen, baart hem naar eigen zeggen zorgen. 'Blijkbaar maakt men niet echt gebruik van die misschien unieke kans om dit land ook echt te hervormen. Het soort voortsleepwerk en de halfslachtige oplossingen die uitlekken, hebben we echt niet nodig.'

De Croo zegt het ontstellend te vinden dat de discussie over de financieringswet (die de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten regelt) nu pas begint, terwijl alles daaraan gekoppeld is.

'Hoe men het ook draait of keert, geld is toch de fond van de communautaire spanningen. We moeten vermijden dat halfslachtige oplossingen de kiemen van een nieuwe jarenlange communautaire spanning al in zich dragen', aldus de Open VLD-voorzitter.

Lees meer over:

Onze partners