Open VLD legt lat regeringsdeelname hoog

Dat heeft partijvoorzitter Alexander De Croo gezegd na afloop van zijn onderhoud met informateur Bart De Wever.

Open VLD legt de lat hoog voor regeringsdeelname. Dat heeft partijvoorzitter Alexander De Croo gezegd na afloop van zijn gesprek met informateur Bart De Wever.

DeWever ontving donderdag in de Wetstraat 10 achtereenvolgens Groen!, Ecolo, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V. MR en PS worden vrijdagochtend en -middag ontvangen.

De Croo zei na zijn gesprek dat Open VLD bij haar verkiezingsprogramma blijft. De partij wil ‘echte’ besparingen en wil weg van het dotatiefederalisme.

De Open VLD-voorzitter herhaalde dat er voor de start van de regering een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde en een grote staatshervorming moet zijn.

Sociaal-economisch zijn er voor de Vlaamse liberalen grote hervormingen nodig, met een uitdoving van het brugpensioen.

‘Wij zijn zeer duidelijk over ons programma en over wat nodig is voor een regering’, aldus de Open VLD-voorzitter.

Van Besien: groenen samen in regering of in oppositie

Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien stappen Ecolo en Groen! ofwel samen in een regering of zullen ze samen deel uitmaken van de oppositie.

Na afloop van zijn gesprek met de informateur zei Van Besien dat de Vlaamse en Franstalige groenen hun lot aan elkaar hebben geklonken: ofwel samen in de regering ofwel samen in de oppositie.

Groen! legde ook eigen voorstellen op tafel. Om de begroting in
evenwicht te krijgen, pleit de partij voor een derde besparingen, een
derde nieuwe inkomsten en een derde investeringen, onder meer in isolatie, energievriendelijke maatregelen, enz….

De Wever wil na zijn gesprek met de partijvoorzitters werken aan zijn eindverslag. Volgens Van Besien heeft de informateur hem gezegd dat dat maandag zal klaar zijn.

Ecolo: niet noodzakelijk samen uit samen thuis

Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux zei na afloop van zijn gesprek met De Wever dat het nog niet zeker is dat Ecolo haar lot verbindt aan dat van Groen!

Volgens Javaux is het nog te vroeg om zich daarover uit te spreken. Groen! is voor Ecolo wel de eerste partner en er zullen volgens Javaux goede argumenten nodig zijn om beide groene partijen uit elkaar te halen, maar samen in de regering of samen in de oppositie is volgens hem geen absolute voorwaarde.

Javaux opperde dat er misschien een tweede gespreksronde van De Wever met de partijen nodig zal zijn en dat het verslag waaraan de informateur werkt misschien maar een tussentijds verslag zal zijn.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet legde na haar onderhoud met de informateur geen verklaringen af.

Gennez wil duidelijkheid

SP.A-voorzitster Caroline Gennez zei na afloop van haar gesprek met De Wever dat hij best zo snel mogelijk duidelijk maakt welke coalitie mogelijk is zodat de onderhandelingen over een regering snel van start kunnen gaan.

De SP.A vraagt een staatshervorming waarbij zowel het federale niveau versterkt wordt als de regio’s meer mogelijkheden krijgen. Daarnaast moet de nieuwe regering besparen, maar ook investeren. Over Brussel-Halle-Vilvoorde moet er een akkoord zijn voor de regering van start gaat.

Laagste uitkeringen

De Wever sprak donderdag ook nog met interimvoorzitter Wouter Beke van CD&V. Hij vroeg aandacht voor de ‘rechtvaardigheidsagenda’ van de ontslagnemende regering, met ondermeer aandacht voor de laagste uitkeringen.

Daarnaast vermeldde Beke nog een reeks andere aandachtspunten, zoals de hervorming van justitie, de fraudebestrijding, het asielbeleid en de snel-Belgwet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content