'Open VLD is irrelevant geworden' (Egbert Lachaert)

16/11/12 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

Open VLD is na dertien jaar regeringsdeelname ongeloofwaardig en zelfs irrelevant geworden. Dat verklaarde kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert bij een toelichting van zijn kandidatuur.

'Open VLD is irrelevant geworden' (Egbert Lachaert)

© Belga

Open VLD is na dertien jaar regeringsdeelname ongeloofwaardig en zelfs irrelevant geworden. Dat verklaarde kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert bij een toelichting van zijn kandidatuur. De 35-jarige advocaat uit Merelbeke neemt het begin december op tegen Gwendolyn Rutten, die de steun krijgt van de partijtop.

"Goed nieuws, we hebben een grote groeimarge," opende Lachaert, "maar we moeten dringend een sterkte-zwakteanalyse gaan opmaken." Volgens Lachaert is de partij irrelevant geworden. "Je moet water bij de wijn doen, maar dat mag er niet toe leiden dat er geen wijn meer is. Dat punt lijkt bereikt bij Open VLD."

Lachaert liet al uitschijnen dat regeringsdeelname niet het allerbelangrijkste mag zijn, en stapt na 2014 dan ook liever niet in een regeringsavontuur met de PS. "Ons land heeft nood aan hervormingen en dat lijkt niet te kunnen in een PS-staat." De kandidaat ziet geen heil in een zevende staatshervorming, maar wel in een andere socio-economische koers.

De verkiezingen in 2014 zijn het volgende doel voor de politieke partijen, "maar iedere partij, ook N-VA, moet goed weten wat ze wil. We moeten werken aan nieuwe recepten in innovatieve ideeën". Lachaert oppert om een nieuw ideologisch congres te houden. "We moeten samen het verhaal van de toekomst schrijven. Open VLD moet opnieuw een ambitieuze partij worden, die inhoudelijk de bakens wil verzetten."

Lachaert: 'Staatshervorming is een middel, geen doel op zich'

"Een nieuwe staatshervorming is een middel en geen doel op zich." Dat is een van de standpunten waarmee de kandidaat-voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert zijn partij weer op de kaart wil zetten. "Het essentieel verschil tussen liberalen en vlaams-nationalisten is dat voor ons de staatshervorming een middel is tot beter en efficiënter beleid. Het is op zich geen doel. Bij andere partijen ligt dit anders. Het gaat er om beter werkende overheidsstructuren te hebben en die beter te organiseren", aldus Lachaert.

"Ook het politiek bestel moet eenvoudiger, zodat de burger niet afhaakt."

De inzet van de verkiezingen in 2014 moet dan ook duidelijk sociaal-economisch gericht zijn, zeker in het licht van de huidige crisis waarvan het einde nog niet in zicht is, vindt Lachaert. "Dat is niet het momentum om het einde van België in te luiden, maar het ogenblik om met partijen die een sociaal-economisch coherent verhaal vertellen samen aan tafel te zitten. Dat kan ook N-VA zijn, maar dan moet die partij beslissen of ze effectief haar truitje nat wil maken om beleid te voeren", aldus de kandidaat, die met inhoud en concrete en werkbare voorstellen het verschil wil maken in 2014. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners