'Open VLD is in paniek'

12/05/12 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Open VLD bevindt zich in een diep dal. De weg naar boven is nog niet in zicht.' Dat zegt voormalig Open VLD-spindoctor Noël Slangen.

Uit een peiling van RTBF en La Libre blijkt dat Open VLD nog maar eens in het kamp van de verliezers zit. De partij zou terugvallen tot 10 procent van de stemmen als er vandaag federale verkiezingen werden georganiseerd. Uit dezelfde peiling blijkt dat de N-VA van Bart De Wever meer stemmen haalt dan alle Vlaamse regeringspartijen Open VLD, SP.A en CD&V samen.

De afgelopen 10 jaar verloor de Open VLD alle verkiezingen. De weg naar nieuw succes is nog lang, zo leidt De Morgen af uit een analyse van Noël Slangen, de voormalige communicatieadviseur van de partij. Slangen was ook een hele tijd de persoonlijke adviseur van voormalig premier Guy Verhofstadt en hij was algemeen directeur van Open VLD.

'Alexander De Croo heeft nog geen stap gezet die de situatie kan doen kantelen'

'Wie onder druk staat, zoals Open VLD, heeft de neiging om zijn achterban te gaan knuffelen,' zegt Slangen in De Morgen. 'Alexander De Croo (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A) en Wouter Beke (CD&V) maken alle drie dezelfde fout. Ze moeten net het tegenovergestelde doen. Heropstanding en leiderschap betekenen dat je een neerwaartse trend wijzigt door in te gaan tegen je achterban. Of Alexander De Croo dat kan, weet ik niet. Hij heeft vandaag nog geen stap gezet die de situatie kan doen kantelen.'

'Open VLD is de partij die het meest in paniek is'

'Open VLD is de partij die het meest in paniek is,' zegt Slangen. 'Paniek is een slechte raadgever. Het grote probleem is dat een partij die onder druk staat, zichzelf kapot kan maken. De gemakkelijkste manier om daartegenin te gaan is leiderschap tonen en perspectief bieden.' Volgens Slangen slaagt Alexander De Croo daar niet in.

'Peilingen zijn dramatisch maar niet dramatischer dan voor SP.A en CD&V'

De communicatiestrateeg nuanceert het barslechte resultaat van Open VLD in de RTBF-peiling. 'De peilingen voor Open VLD zijn dramatisch, maar niet dramatischer dan voor SP.A en CD&V. Als je weet dat Open VLD altijd al een volatiel publiek heeft gehad, betekent dit da er een potentieel is dat je redelijk snel weer kunt opbouwen..'

Dit weekend komen een 500-tal leden van Open VLD in Gent samen voor een visiedag. De samenkomst moet de start worden van een reeks studiedagen die moeten uitmonden in een ideologisch congres dat de Open VLD in een nieuwe richting moet sturen. (EE)

Onze partners