Open VLD is de absolute underdog

De voorbije weken moesten ze bij de Open VLD constant naar adem happen. Terwijl de N-VA op hen bleef schieten, zakten ze in de peilingen steeds verder weg.

Waar draait het voor de Open VLD om?

Als er één partij is die het dit keer van haar lokale verdiensten moet hebben, dan wel de Open VLD. In de nationale politiek hebben de Vlaamse liberalen allesbehalve de wind in de zeilen. De peilingen geven hen dezer dagen amper nog 10 procent, en partijvoorzitter Alexander De Croo wordt constant in het defensief gedwongen. Missie op 14 oktober: de schade zoveel mogelijk beperken.

Hoe staat de Open VLD ervoor in de laatste rechte lijn naar 14 oktober?

Veel kiezers die de Volksunie destijds voor de toenmalige VLD hebben ingeruild, staan nu op het punt om naar de Vlaams-nationalistische stal terug te keren. Bovendien stappen meer en meer ondernemers naar de N-VA over. De Open VLD is dit keer dan ook de absolute underdog. In die mate zelfs dat sommigen er nieuwe hoop uit putten, want Vlaamse kiezers hebben de neiging om sympathie te krijgen voor de gedoodverfde verliezer. Bovendien hoeft de partij niet veel te doen om de lage verwachtingen te overtreffen.

Welke kandidaten schuift men naar voren?

Meer nog dan bij de andere partijen is het bij de Open VLD alle hens aan dek. Omdat ze op nationaal niveau niet bepaald goed scoort, zal de partij het vooral moeten hebben van haar burgemeesters en andere lokale mandatarissen. Al zal er natuurlijk vooral met argusogen worden gekeken naar de scores van de nationale boegbeelden, zoals Annemie Turtelboom die de Antwerpse lijst trekt en Vincent Van Quickenborne die in Kortrijk een gooi naar het burgemeesterschap doet.

Waar hoopt de partij te scoren, waar vreest men verlies?

Traditioneel staat de partij zeer sterk in Oost-Vlaanderen. Voor het zelfvertrouwen van de achterban is het dus van het grootste belang dat ze daar stand houdt. Verder zal er natuurlijk vooral naar de resultaten in de steden worden gekeken. Daar gaat de partij voor een overwinning in Mechelen, Oostende en eventueel ook in Kortrijk. In Gent moet de Open VLD kunnen standhouden, in Leuven wil ze terugkomen en in Antwerpen mag ze niet al te veel verliezen.

Wat is het mogelijk landelijke effect van deze lokale verkiezingen?

Van de resultaten van 14 oktober zal afhangen of de Open VLD de kracht vindt om zichzelf opnieuw uit te vinden. De resultaten van de nationale kopstukken zullen ook bepalend zijn voor hun positie binnen de partij. Dat geldt dubbel voor voorzitter Alexander De Croo, die de voorbije weken constant onder vuur lag. Vooraanstaande partijgenoten als Europees commissaris Karel De Gucht en voormalig minister Guy Vanhengel twijfelen er openlijk aan of hij wel de juiste man op de juiste plaats is. Maar ook minder loslippige liberalen hopen dat hij na de voorzittersverkiezingen van december van het toneel zal verdwijnen. Daarbij vergeten ze graag dat De Croo van bij het begin veel meer steun heeft gekregen van de leden, militanten en lokale mandatarissen dan van de parlementsleden en andere boegbeelden. En zelfs bij de Open VLD is de achterban nog altijd een pak groter dan de verzamelde fracties. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content