Open VLD houdt vast aan voorwaarden B-H-V-onderhandelingen

26/04/10 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Tegen donderdag moet er een akkoord zijn en er moet worden onderhandeld op basis van de voorstellen van Jean-Luc Dehaene.

Open VLD is bereid om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, maar blijft vasthouden aan haar voorwaarden dat er tegen donderdag een akkoord moet zijn over B-H-V en dat er moet worden onderhandeld op basis van de voorstellen van Jean-Luc Dehaene.

Het partijbestuur van de Vlaamse liberalen bevestigde dat standpunt maandagvoormiddag nogmaals.

Het gaat om de voorwaarden die partijvoorzitter Alexander De Croo eerder al formuleerde. De nieuwe deadline valt zeer slecht bij de Franstalige partijen. Open VLD vindt donderdag 29 april echter een 'natuurlijke deadline'.

De Vlaamse partijen zullen die dag waarschijnlijk beslissen om de Vlaamse splitsingsvoorstellen voor Brussel-Halle-Vilvoorde te agenderen in de Kamer, tegen de wil van de Franstaligen in.

In een dergelijke sfeer zijn serene onderhandelingen nadien onmogelijk, zo redeneert Open VLD. Bovendien zegt iedereen dat er vorige week bijna een akkoord was, aldus de partij.

Om oeverloze onderhandelingen te vermijden, wil Open VLD dat de voorstellen van voormalig koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene als basis dienen.

De partij spreekt over een evenwichtig pakket waar Dehaene vijf maanden aan heeft gewerkt.

'Onredelijk'

FDF-voorzitter Olivier Maingain zei maandag dat hij de voorwaarden van Open VLD onredelijk vindt.

Hij wil zich niet laten opsluiten in een deadline of in de voorstellen van Dehaene.

'Meer dan ooit moeten de Franstaligen hun coherentie en vastberadenheid behouden. Als ik de verklaringen van Vincent Van Quickenborne hoor, zie ik niet waar de opening is die Open VLD zou gemaakt hebben'.

Onze partners