Open Vld: 'Geen onderzoekscommissie naar ACW'

11/03/13 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

Er komt geen parlementaire onderzoekscommissie naar de belastingskronkels bij de christelijke arbeidersbeweging ACW. Dat zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Open Vld: 'Geen onderzoekscommissie naar ACW'

© Image Globe

Gwendolyn Rutten was erg duidelijk in Terzake. Er komt geen parlementaire onderzoekscommissie naar het ACW. Dat deelde de liberale topvrouw mee nadat haar partij de contracten tussen de christelijke arbeidersbeweging ACW en staatsbank Belfius konden inkijken. Dat zei Rutten in het VRT-programma Terzake.

Beide spelers hadden een overeenkomst, waarbij het ACW een eeuwigdurende lening geeft aan de staatsbank. Daarbij krijgt het ACW 6,25 en nog 1,5 procent extra rente. Over die anderhalve procent, die de beweging kreeg om haar leden aan te moedigen niet over te stappen van Belfius naar een andere bank, is de laatste weken erg veel commotie ontstaan.

"Stop met die sfeer van ruziemaken en begin aan die begroting!" Namens Open Vld kon Kamerlid Luc Van Biesen de veelbesproken contracten tussen de staatsbank en de christelijke arbeidersbeweging inkijken. "Hij heeft in eer en geweten aan mij laten weten dat hij niets heeft gezien wat verdere stappen noodzakelijk zou maken", meldde Rutten nadien.

De voorzitter van de liberale partij merkte op dat ook de oppositieleden Jean-Marie Dedecker (LDD) en Meyrem Almaci (Groen) lieten noteren dat ze niets illegaals hebben ontdekt in de contracten. "Toch moeten er dingen tot op het bot worden onderzocht, dus een onderzoekscommissie is wel aan de orde", liet Dedecker optekenen. Rutten is duidelijk: "geen onderzoekscommissie, en stop met die sfeer van ruziemaken en begin met de begroting".

Verschillende oppositieleden stelden wel dat de lezing van de contracten hen nog meer sterkte in de overtuiging dat er een parlementaire onderzoekscommissie moet komen. Onder meer Vlaams Belang wil de relaties tussen het ACW en Belfius nader bekijken. Maar als coalitiepartner speelt Open Vld echter een sleutelrol in de eventuele oprichting van zo'n commissie.

"Dat was De Gucht zijn persoonlijke visie"
Rutten zei voorts dat eurocommissaris en toenmalig minister Karel De Gucht "zijn persoonlijke zienswijze" gaf toen de Open Vld'er eerder in een krant zwaar uithaalde naar de christelijke zuil. De Gucht liet optekenen dat de waarborg voor de Arco-coöperanten er kwam na "chantage" door CD&V.

De voorzitter van de Vlaamse liberalen wees erop dat de Raad van State zich nog moet uitspreken over de waarborgen. Ook herinnerde ze eraan dat Arco eerst de eigen middelen moet aanspreken vooraleer er sprake kan zijn van een uitkering van de overheidsgaranties. (Belga/EA)

Onze partners