Open VLD doet mee, maar wil bijsturen

06/07/11 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

Open VLD wil onderhandelen over de formateursnota van Elio Di Rupo, maar wil daarbij vooral de nota weg van belastingverhogingen leiden.

Open VLD doet mee, maar wil bijsturen

© Belga

Dat verklaarde partijvoorzitter Alexander De Croo woensdag na afloop van het partijbureau van de Vlaamse liberalen. Volgens De Croo dreigt er immers een 'lawine aan belastingen' op ons af te komen.

Na de Franstalige zusterpartij MR is Open VLD de tweede partij die voort wil praten op basis van de nota die Di Rupo maandag bekendmaakte. Partijvoorzitter De Croo bestempelt de tekst als een 'ernstig werkstuk', maar voegt er wel aan toe dat Open VLD wil wegen op de onderhandelingen.

De Croo: 'Hogere belastingen: gemakkelijke weg'

De Croo vindt dat in de nota te gemakkelijk de weg van hogere belastingen wordt gekozen. De Croo merkt op dat ervoor wordt gekozen 75 procent van de saneringsinspanning te leveren via nieuwe inkomsten en 25 procent door besparingen, terwijl de belastingdruk in ons land al 49 procent bedraagt.

Hij vindt dan ook dat er aan de uitgavenzijde te weinig structurele hervormingen gebeuren.

De Croo: 'Tevreden over BHV-voorstel'

De sociaaleconomische hervormingen in de tekst bevatten stappen in de goede richting, maar mogen voor De Croo nog verder gaan. Wel tevreden is De Croo over het voorstel rond Brussel-Halle-Vilvoorde in de nota.

Hij wijst er op dat het de eerste keer is dat een Franstalige partij een voorstel tot oplossing van BHV doet, dat bovendien veel positiever is dan hetgeen een jaar geleden op tafel lag. 'Een zeer goede basis om te onderhandelen en het probleem naar de eeuwige jachtvelden te sturen', luidt het.

Ook de voorstellen rond de overdracht van bevoegdheden vormt voor Open VLD een goede basis, terwijl het voorstel tot hervorming van de Bijzondere Financieringswet, die de financiële stromen in ons land regelt, 'werkbaar' heet te zijn. 'Hier kan je al redelijk wat mee doen', aldus nog De Croo.

Bart Somers: 'Diepgaander en sneller'
Eerder had Open-VLD-Kamerlid Bart Somers al gezegd dat Di Rupo's nota veel respect verdient, maar dat de noodzakelijke hervormingen nog 'diepgaander en sneller' moeten worden doorgevoerd. Zoniet, meent hij, komt de factuur bij de mensen terecht, in de vorm van belastingsverhogingen

Elio Di Rupo: 'Midden augustus een regering'
Voor formateur Di Rupo kan het nu niet snel genoeg gaan: hij wil tegen 13 juli, volgende woensdag, een ontwerp van een regeringscoalitie klaarhebben. Hij blijft benadrukken dat de N-VA daar bij moet. Di Rupo denkt dat, 'indien iedereen aan het werk gaat', het mogelijk is eind juli een akkoord te bereiken en midden augustus een regering te hebben.

Volgens Le Soir last Di Rupo hoe dan ook een vakantiepauze in eind juli. (Belga/SD)

Onze partners