Open VLD daagt andere partijen uit inzake besparingen

29/05/10 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

De partij krijgt bijval van ontslagnemend premier Yves Leterme om de groeinorm voor de uitgaven in de gezondheidszorg te verlagen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft de andere partijen zaterdag tijdens een programmacongres uitgedaagd om aan te geven waar en hoe zal bespaard worden. De Vlaamse liberalen willen onder meer de groeinorm in de gezondheidszorg verlagen. Ontslagnemend premier Yves Leterme is het daar mee eens.

Op iets meer dan twee weken voor de verkiezingen vindt De Croo dat het tijd is dat de andere partijen hun cijfers op tafel leggen en aangeven waar er de volgende jaren bespaard zal worden om tegen 2015 tot een begroting in evenwicht te komen.

De Vlaamse liberalen willen onder meer de leeftijd vootr het brugpensioen geleidelijk optrekken tot 60 jaar, de wachtuitkering voor jongeren afschaffen, een selectieve wervingsstop voor ambtenaren invoeren en de groeinorm voor de uitgaven in de gezondheidszorg verlagen van 4,5 procent naar 2,5 procent.

'Stop met u weg te steken. Wij hebben onze plannen en cijfers op tafel gelegd. Waar blijven jullie?", zo deed De De Croo een oproep aan de andere partijen.

Inzake de groeinorm in de gezondheidszorg schaarde ontslagnemend premier Yves Leterme zich zaterdag achter het Open VLD-voorstel om ze te verlagen.

Leterme noemt die groeinorm van 4,5 procent bovenop de inflatie onhoudbaar. Door het uitsluiten van nutteloze onderzoeken en ingrepen moet die norm volgens Leterme omlaag kunnen. Hij wees ook op een aantal uitgavenmechanismen in de geneesmiddelensector.

Torfs niet eens met Leterme

Maar zijn kersverse partijgenoot Rik Torfs, tweede op de CD&V-Senaatslijst, is het daar niet mee eens. Volgens de professor moet men vasthouden aan de groeinorm. 'We mogen de zwakkeren niet laten vallen. Als je in die groeinorm gaat besparen, is dat een risico', aldus Torfs.

Niet meer vasthouden aan de groeinorm zou volgens hem betekenen dat oudere mensen niet meer de zorg krijgen die ze
nodig hebben.

Onze partners