Open VLD blijft achter jobkorting staan

De partij reageert op een studie van KUL-economen die de korting contraproductief noemen.

Open VLD blijft achter de jobkorting staan waarvan ze destijds een groot pleitbezorger was in de Vlaamse regering. Dat zegt de partij in een reactie op enkele economen van de KU Leuven, die stellen dat de korting contraproductief was.

Met de jobkorting wilde de Vlaamse regering de werkende Vlamingen belonen door het verschil tussen een loon en een uitkering groter te maken.

Op haar hoogtepunt ging het om een bedrag van 250 tot 300 euro. De maatregel werd geleidelijk teruggeschroefd tot Vlamingen met een laag inkomen, tot de huidige Vlaamse regering besliste ze af te schaffen.

De Tijd meldde vrijdag dat de belastingverlaging eigenlijk het omgekeerde effect had van datgene wat ze beoogde. Volgens de economen zette het extra inkomen van de jobkorting mensen juist aan om minder te werken. Met het extra geld kochten veel werkende Vlamingen vooral extra vrije tijd.

Open VLD blijft echter achter de maatregel staan. In een reactie lieten de Vlaamse parlementsleden Dirk Van Mechelen en Sven Gatz weten dat de afschaffing van de jobkorting in 2011 voor een werkend gezin een belastingverhoging tot 600 euro betekent.

Zij vragen zich af of mensen een boodschap hebben aan een ‘professorenstudie’. Van Mechelen en Gatz wijzen er ook op dat de jobkorting vooral een belastingverlaging was voor de hardwerkende Vlaming.

‘Voor werkende mensen is de belastingdruk vandaag veel te hoog. Ze werken hard, maar krijgen daar onvoldoende voor terug’, aldus de Open VLD’ers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content