Opcentiemen op buitenlandse beleggingsinkomsten onwettig

02/07/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Volgens het Europees Hof van Justitie zijn de gemeentelijke heffingen op beleggingen uit het buitenland onwettig.

Volgens een arrest van het Europees Hof van Justitie zijn de gemeentelijke heffingen op beleggingen uit het buitenland onwettig. Dat schrijft De Morgen vrijdag.

Het gevolg is dat wie die inkomsten plichtsbewust heeft aangegeven jarenlang eigenlijk te veel belastingen heeft betaald en het geld kan terugeisen van de fiscus, aldus de krant.

De bal ging aan het rollen toen een Nederlander die in Antwerpen woont het niet pikte dat hij meer belastingen moest betalen op zijn beleggingsinkomsten omdat die uit Nederland afkomstig waren.

Een arrest van het Europese Hof van Justitie gaf hem donderdag volgens De Morgen op een cruciaal punt gelijk. De aanvullende belasting door Belgische gemeenten op beleggingsinkomsten uit Nederland of een ander EU-land is volgens het hof onwettig.

Inkomsten uit buitenlandse beleggingen moeten verplicht jaarlijks worden aangegeven. Niet alleen de federale kas, maar ook de gemeenten pikken daar een graantje van mee. De gemeenten heffen immers opcentiemen op de personenbelasting.

Op inkomsten uit Belgische beleggingen zijn geen opcentiemen verschuldigd, op buitenlandse wel tenzij ze een omweg hebben gemaakt en via een Belgische bank worden uitgekeerd.

Die ongelijke behandeling is volgens het Europees Hof in strijd met het vrij kapitaalverkeer in de Europese Unie.

Onze partners