Op welke plaats staat Bart De Wever in de Knack top 25 invloedrijkste politici sinds WOII? En Elio Di Rupo?

02/04/14 om 07:43 - Bijgewerkt om 07:51

Voormalig premier Wilfried Martens is de meest invloedrijke Belgische politicus sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een rondvraag van Knack bij meer dan 100 prominenten. Jean-Luc Dehaene en Paul-Henri Spaak maken de top 3 compleet.

Op welke plaats staat Bart De Wever in de Knack top 25 invloedrijkste politici sinds WOII? En Elio Di Rupo?

Wilfried Martens als premier van zijn tweede regering. © BELGAIMAGE

Wie heeft meer invloed in de Belgische politiek? Eerste minister Elio Di Rupo of N-VA-voorzitter Bart De Wever? Beiden staan in de top 25 van invloedrijkste politici sinds WOII met een verschil van vier plaatsen.

In Knack leest u welke plaats ze kregen toegewezen na een rondvraag bij ruim 100 prominenten. Di Rupo en De Wever zijn de enige geselecteerden die vandaag nog actief deelnemen aan de Belgische politiek.

Hoeveel vrouwen halen de top 25?

Hoeveel Franstaligen?

25 invloedrijkste politici van België, Knack enquête door Michel Vandersmissen en Walter Pauli.

Het magazine Knack pakt deze week uit met de Top 25 van invloedrijkste politici sinds WOII. De lijst is het resultaat van een uitgebreide enquête bij meer dan 100 prominenten uit alle geledingen van de samenleving. Niet geheel onverwacht komt de onlangs overleden voormalig premier Wilfried Martens (CD&V) uit de bus als invloedrijkste politicus uit de na-oorlogse geschiedenis. Jean-Luc Dehaene en Paul Henri-Spaak krijgen plaats twee en drie.

De resultaten van de enquête werden voorgelegd aan Hugo De Ridder, éminence grise van de Wetstraatjournalistiek. Over Wilfried Martens zegt hij in Knack: 'Het land verkeerde in de vroege jaren tachtig in een erbarmelijke toestand: je had de bende van Nijvel, de aanslagen door de CCC. Toch heeft hij België samen met Jean Gol weer op het goede spoor getrokken. Hij heeft op het juiste moment de frank laten devalueren, en vervolgens die inspanning volgehouden.'

In Knack leest u de namen van de andere politici die de top 25 compleet maken. Onder hen onder meer Guy Verhofstadt (Open VLD) kandidaat voorzitter van de Europese Commissie en Herman Van Rompuy (CD&V) huidig voorzitter van de Europese Raad.

De lijst bestaat uit 22 mannen en 3 vrouwen. Als Knack geen Top 25, maar een Top 20 had gemaakt, stond er geen enkele vrouw in.

Nog opvallend: niet meer dan 5 Franstaligen halen de lijst van 25 invloedrijkste politici sinds WOII.

Volgende week: de invloedrijkste politici sinds de vorige federale verkiezingen

Neem nu een super voordelig abonnement op Knack

Onze partners