'Op termijn is er wel degelijk een nieuwe staatshervorming nodig' (Egbert Lachaert)

11/06/13 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Volgens Open VLD'er Egbert Lachaert zal zijn partij willens nillens communautaire standpunten moeten innemen.

'Op termijn is er wel degelijk een nieuwe staatshervorming nodig' (Egbert Lachaert)

© Image Globe

De Open VLD verwerpt het confederalisme dat ze een goede tien jaar geleden nog zo trots omarmde. Of beter: partijvoorzitster Gwendolyn Rutten verwerpt het. Ondertussen wordt er onder liberalen gemord. In uitgelekte e-mails en discrete gesprekken vragen Open VLD'ers zich af of het wel zo'n goed idee is dat hun partij zich uitgerekend op het vlak van de staatsstructuur van de anderen probeert te onderscheiden. 'Het is sowieso moeilijk om je houding tegenover het confederalisme over te brengen', zegt Egbert Lachaert, die bij de voorzittersverkiezing van eind vorig jaar verloor van Rutten. 'Ik denk dat Gwendolyn bedoelde dat we nu op sociaaleconomische thema's moeten focussen en niet op een nieuwe communautaire discussie. Logisch in tijden van economische crisis. Alleen vraag ik me af of dat haalbaar is.'

Hoezo?

Egbert Lachaert: Alles zal afhangen van de uitslag van de verkiezingen in Franstalig België. Als de PS daar even dominant blijft als vandaag, dan zal elke sociaaleconomische discussie vanzelf een communautair karakter krijgen. Bovendien werkt het huidige federale staatsbestel niet meer efficiënt. Op termijn is er wel degelijk een nieuwe staatshervorming nodig om de staat eenvoudiger en efficiënter te maken. Ook de Open VLD zal dus duidelijk moeten maken wat haar alternatief is voor de huidige staatsstructuur.

Toen er interne kritiek kwam op de verwerping van het confederalisme, liet Rutten meteen verstaan dat zij de partijvoorzitster is en dus de koers bepaalt. Staat dat niet haaks op de usances in een liberale partij? Lachaert: Ze zal in elk geval een breed draagvlak moeten vinden om een nieuwe richting in te slaan. Nu zet ze vooral in op het congres in het najaar en probeert ze de leden daar zoveel mogelijk bij te betrekken. Dat is ook nodig, want als een voorzitter van de Open VLD standpunten inneemt, zijn die niets waard als die niet door een ledencongres worden goedgekeurd. (APE)

Het integrale interview met Egbert Lachaert vindt u deze week in Knack.

Onze partners