Oosterweelverbinding: Kris Peeters vraagt overleg met Europese Commissie

© Imageglobe/Filip Claus

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt een ‘finaal overleg’ met de Europese Commissie om de ‘resterende onduidelijkheden’ over de Oosterweelverbinding uit te klaren.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt een ‘finaal overleg’ met de Europese Commissie om de ‘resterende onduidelijkheden’ over de Oosterweelverbinding uit te klaren.Peeters reageert daarmee op uitspraken van Europees Commissaris Karel De Gucht. Die zei in ‘De zevende dag’ op Eén dat de Vlaamse regering wellicht een nieuwe aanbestedingsprocedure zal moeten uitschrijven, omdat de plannen voor die verbinding zijn gewijzigd.

Tunnel

De Oosterweelverbinding, die de Antwerpse ring moet sluiten, zou oorspronkelijk een constructie met een tunnel en een brug worden. Consortium Noriant zou die verbinding bouwen, maar intussen zijn de plannen gewijzigd en komt er een tunnel in plaats van een brug. De Gucht bevestigde dat de Europese Commissie ‘wellicht’ zal eisen dat er een nieuwe aanbesteding komt, met mogelijke zware schadeclaims van Noriant tot gevolg.

In een reactie aan Belga merkt Peeters op dat de Vlaamse regering destijds in een officiële brief heeft gevraagd of het mogelijk is om dat deel van de Oosterweelverbinding dat niet gewijzigd wordt (zijnde werken op linkeroever en de tunnel onder de Schelde) nog steeds aan Noriant toe te wijzen. ‘Dient een halvering van de opdracht beschouwd te worden als een omvangrijke wijziging die Vlaanderen noopt tot een nieuwe aanbesteding? Wanneer een opdracht uitgebreid wordt, is dit logisch, hier gaat het echter over de inkrimping van een opdracht’, zegt Peeters.

De Gucht zag nog een mogelijkheid. Vlaanderen moet kunnen aantonen dat Noriant opnieuw als beste uit een nieuwe aanbesteding zou kunnen komen. Peeters: ‘Als we commissaris De Gucht goed begrijpen, zou de stelling van de Commissie kunnen zijn dat, indien Vlaanderen kan aantonen dat Noriant in de techniek van de afgezonken tunnelelementen en door de opgebouwde kennis ter plaatse een zodanige voorsprong heeft dat ze kan beschouwd worden als de enige aanbieder, er dan kan voortgewerkt worden met Noriant. We denken dat deze stelling te onderbouwen is.’

‘Feit blijft dus dat Europa nog geen officiële duidelijkheid gaf over de formele en onderbouwde vraag van Vlaanderen’, zegt Peeters, die daarom ‘finaal overleg’ vraagt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content