Oosterweel: SP.A: 'Bourgeois moet zelf ook consequent zijn'

12/09/14 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Geert Bourgeois heeft gelijk als hij van Europa een consequente houding vraagt in verband met grote investeringen, maar dan moet hij ook zelf consequent zijn en duidelijkheid scheppen over de investeringen van de Vlaamse overheid zelf. Dat zegt SP.A-fractieleider Bart Van Malderen.

Oosterweel: SP.A: 'Bourgeois moet zelf ook consequent zijn'

© Belga

'Geert Bourgeois heeft gelijk als hij van de Europa een consequente houding vraagt in verband met grote investeringen, maar dan moet de Vlaamse minister-president ook zelf consequent zijn en duidelijkheid scheppen over de investeringen van de Vlaamse overheid zelf'. Dat zegt sp.a-fractieleider Bart Van Malderen in een reactie op uitspraken van Geert Bourgeois in het VRT-radioprogramma De Ochtend over het Oosterweel-dossier.

Bourgeois hekelde de houding van de Europese Unie in verband met grote investeringen. Enerzijds dringt de Europese Commissie aan op grote investeringen, maar anderzijds worden overheden door steeds strengere Europese begrotingsregels gedwongen die grote investeringen op te nemen in de begroting. En dat botst dan weer met de strikte Europese begrotingsorthodoxie. Ook Bourgeois is voorstander van die begrotingsdiscipline, maar wil het debat aangaan over de Europese regels. De minister-president noemt de houding van de Europese Unie 'weinig consequent' en vindt dat de Europese regels investeringen door overheden bemoeilijken.

'Ik heb uit het regeerakkoord niet kunnen afleiden waar en hoeveel de Vlaamse overheid wil investeren'

Sp.a-fractieleider Bart Van Malderen kan zich wel vinden in de kritiek van Bourgeois. 'Het klopt dat de Europese Commissie aan de overheid vraagt om zich terug te trekken uit het maatschappelijk leven. Zo komt het dat overheden niet meer mogen investeren. Tegelijk zie je dat de privé die investeringen niet wil doen. Dat is zeker een probleem', dixit Van Malderen.

'Maar de consequente houding die Bourgeois van Europa vraagt, moet hij zelf ook tonen. Ik heb uit het regeerakkoord helaas nog niet kunnen afleiden waar en hoeveel de Vlaamse overheid wil investeren in mobiliteit, in onderwijs of in rusthuizen', aldus nog Van Malderen. (Belga/SD)

Onze partners