Oosterweel: Bart De Wever 'met geen enkele oplossing getrouwd'

10/09/12 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:37

Geen enkele oplossing voor de Oosterweelverdinding in Antwerpen is heilig N-VA-kopman Bart De Wever. Eens de deskundigen spreken, wil hij wel zo snel mogelijk van start met de werken.

Bij de oplevering van het milieueffectenrapport over de Antwerpse Oosterweelverbinding, dat eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht wordt, zal N-VA bereid zijn voor een andere oplossing dan het BAM-tracé met tunnels te kiezen indien nodig.

Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever, die ook N-VA-lijsttrekker is in Antwerpen, maandagavond gezegd tijdens een debat met Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci in Terzake.

Spade in de grond

"Wij zijn als N-VA met geen enkele oplossing getrouwd", herhaalde De Wever meermaals. "Maar eens de deskundigen hebben gesproken, moeten we heel dringend beslissen en een spade in de grond steken, want ondertussen verliest de Antwerpenaar per jaar 71 uur in files."

Voor Almaci is nu al duidelijk dat het BAM-tracé niet uitgevoerd mag worden. "Zelfs het Vlaams Verkeerscentrum toont aan dat het tracé dat u wil volgen, geen enkele oplossing biedt en we nog steeds zullen stilstaan", wierp ze De Wever voor.

Overkapping Ring

Het huidige BAM-tracé valt volgens de Groen-politica bovendien niet te rijmen met een overkapping van de Antwerpse ring, die nodig zou zijn om de lawaai- en milieuhinder in de stad onder de Europese normen te krijgen.

De Wever wil naar eigen zeggen eerst een oplossing voor de mobiliteit zien, voor er aan een overkapping kan worden gedacht.

Janssens afwezig

Almaci en De Wever verweten elkaar tijdens het debat geen oplossing te hebben voor de Antwerpse mobiliteitsknoop. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) weigerde volgens de VRT een deelname aan het gesprek, omdat het om een Vlaamse bevoegdheid gaat. (Belga/TV)

Onze partners