Oostende plaatst Guineese jongen in quarantaine uit vrees voor Ebola

18/08/14 om 19:33 - Bijgewerkt om 19:33

In Oostende wordt een dertienjarige jongen met koortssymptomen uit Guinee in quarantaine geplaatst. De jongen keerde vorige week terug uit Conakry, de hoofdstad van het door Ebola getroffen land.

Oostende plaatst Guineese jongen in quarantaine uit vrees voor Ebola

© Reuters

Het Oostendse ziekenhuis AZ Damiaan heeft een dertienjarige jongen met koortssymptomen uit Guinee in isolatie geplaatst. Het ziekenhuis doet dat uit voorzorg, tot bevestigd kan worden dat het kind niet besmet is met het ebolavirus.

De dertienjarige Guineeër werd zondagavond naar het ziekenhuis gebracht. De jongen had hoge koorts. Hij was vorige week naar België teruggekeerd vanuit Conakry, de hoofdstad van het door Ebola getroffen West-Afrikaanse land.

De FOD Volksgezondheid bevestigde dat de jongen malaria heeft. De oorzaak van de koorts werd al gevonden. Toch sluit het ziekenhuis een simultane ebolainfectie niet uit en wordt het kind voorlopig nog in quarantaine geplaatst. Ook familieleden en anderen die in contact gekomen zijn met het kind, werden geïsoleerd. Zij verblijven momenteel thuis, omdat ze niet ziek zijn, maar het AZ Damiaan houdt nauw contact met die mensen.

In het kader van de ebola-uitbraak in West-Afrika heeft de FOD Volksgezondheid een omzendbrief gestuurd die vraagt om de nodige maatregelen te nemen.

Binnen de 24 tot 48 uur zou het ziekenhuis moeten kunnen bevestigen of de Guineeër al dan niet besmet is met het virus. 'De behandeling is pas zondagavond gestart. Als de koorts volledig weggaat, kunnen we besluiten dat de jongen niet besmet is met Ebola', duidt hoofdarts Mario Schurgers. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners