Oostende gaat massaal illegalen arresteren

07/09/11 om 07:16 - Bijgewerkt om 07:16

Het stadsbestuur van Oostende wil de straten van de stad 'schoonvegen' door iedere dag massaal asielzoekers zonder papieren op te pakken.

Oostende gaat massaal illegalen arresteren

© Belga

Burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) van Oostende wil korte metten maken met de honderden illegalen die zijn stad overspoelen op weg naar Engeland. Hij gaat - in het kader van de openbare orde - twintig transitillegalen per dag oppakken en hen tot twaalf uur lang opsluiten.

Ontradend

"De massale arrestaties moeten ontradend werken", legt korpschef Philip Caestecker woensdag uit in De Morgen. Als de scheepvaartpolitie en hun collega's van de lokale politie van Oostende aan het huidige tempo verder werken, zullen ze tegen eind dit jaar 2.300 transitillegalen hebben 'ontmoet' -een absoluut record.

Oversteek

Het probleem daarbij is dat de politie 95,4 procent van hen bijna onmiddellijk weer moet vrijlaten met een bevel tot het verlaten van het grondgebied van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). In werkelijkheid blijven de (meeste) illegalen echter rondhangen in Oostende om alsnog de oversteek naar Engeland te maken.

Criminelen

Sommigen zorgen daarbij voor overlast. De politie wijst ook voor de gestegen criminaliteitsproblemen in de kuststad naar de illegalen. "Het gaat zelfs van kwaad naar erger", becommentarieert korpschef Caestecker. "En we weten dat we het humanitaire aspect niet uit het oog mogen verliezen, maar we mogen ook niet blind zijn: sommige illegalen zijn wel crimineel. Dus gaan we intensiever controleren en arresteren."

Oostende plant 20 illegalen per dag op te pakken. Dit in het kader van de openbare orde, waardoor de politie de illegalen maximum twaalf uur kan opsluiten. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners