Oorlogsretoriek over clash tussen CD&V en N-VA

25/03/11 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Vrijdagochtend is de zware uithaal van ontslagnemend premier Yves Leterme en alle CD&V- ministers naar Bart De Wever en de N-VA voorpaginanieuws in de kranten. Een overzicht met veel oorlogsretoriek .

Oorlogsretoriek over clash tussen CD&V en N-VA

© Belga

1. Het is uit (De Morgen) Breuk tussen N-VA en CD&V. Het is uit, titelt De Morgen op zijn voorpagina. De "wederzijdse oorlogstaal" voorspelt volgens de krant het einde van "het mystieke huwelijk" tussen de vroegere partners. Leterme heeft ook partijgenoot Wouter Beke een serieuze spaak in de wielen gestoken. "Alleen een mirakel kan de missie van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) nog redden."

2. De man die zijn vrouw afranselt (Ben Weyts - N-VA)

De Standaard citeert N-VA-kamerlid Ben Weyts over de uithaal van Leterme. "Het klonk als een man die zijn vrouw afranselt en nadien vraagt om getrouwd te blijven."

3. Familieruzie maar nog geen breuk (De Standaard)

De Standaard weigert te geloven dat het interview met ontslagnemend premier Leterme in de eigen krant het definitieve einde betekent van de samenwerking tussen CD&V en N-VA. "Familieruzie maar nog geen breuk", kopt de krant. Volgens Isabel Albers en Bart Brinkman zou het "een brug te ver zijn" om te stellen dat koninklijk bemiddelaar Wouter Beke nu een kruis kan maken over zijn opdracht. "Beke was op de hoogte van het opinieartikel en het interview, en verwittigde Bart De Wever ook woensdagavond al dat er 'iets' op komst was."

4. Leterme torpedeert zijn voorzitter (Siegfried Bracke in De Morgen)

Siegfried Bracke (N-VA) ziet dat anders. "Leterme zet de Franstaligen in een zetel," zegt hij in gesprek met De Morgen. Joost mag weten hoe we de Franstaligen nog kunnen opschuiven in de richting van de N-VA. Als er iemand de slaagkansen van zijn eigen voorzitter getorpedeerd heeft, is het wel Leterme.

5. Bom onder Beke (Het Laatste Nieuws)

Ook Het Laatste Nieuws gaat daarin mee. "Oorlog tussen CD&V en N-VA legt bom onder opdracht Beke" is de titel op de voorpagina. Volgens de krant vermoedt de N-VA dat Leterme Beke bewust stokken in de wielen steekt om de rode loper uit te rollen voor een klassieke tripartite met hemzelf als eerste minister. De krant schrijft verder in het oorlogsjargon dat dezer dagen vooral voor verslaggeving over Libië wordt voorbehouden: "De sfeer tussen CD&V en N-VA is totaal verziekt na een dag waarop de wederzijdse verwijten als kruisraketten over en weer vlogen. Het resultaat is dat de opdracht van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke nu wel helemaal een mission impossible lijkt."

6. Artilleriesalvo (Yves Desmet in De Morgen)

Nog meer oorlogsretoriek: "Het was geen individueel plaagstootje maar een heus collectief artilleriesalvo dat de CD&V inzette om de N-VA eens deftig af te blaffen. Dat de partij dat duidelijk afgesproken en gecoördineerd doet, wel wetende dat ze daarmee het beeld van het verenigd Vlaams front aan flarden schiet, bewijst hoe groot en diep de frustratie wel zit."

7. Banzai (La Libre Belqique)

"Banzai," schrijft La Libre Belgique. Leterme zal je nooit veranderen. Reken maar op de eerste minister om, zonder waarschuwingsschot voor de boeg, de N-VA te torpederen. De premier grijpt Bart De Wever bij de keel.

8. PS maakt Leterme premier (Siegfried Bracke in Het Nieuwsblad) Siegfried Bracke voert overigens in bijna alle kranten het woord voor de N-VA. In Het Nieuwsblad vraagt hij zich af waarom Leterme altijd stokken in de wielen moet steken, eerst bij Thyssen, nu bij Beke. "Ik moet haast geloven dat Leterme van de PS premier mag worden in een regering zonder ons."

9. CD&V laat tanden zien (Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad)

Nog in het Nieuwsblad herinnert Chef politiek Liesbeth Impe eraan dat de ergernis bij de CD&V over N-VA al lang sluimert. De aanhoudende denigrerende opmerkingen over de bemiddelingsopdracht van Wouter Beke werken de christendemocraten duidelijk op hun heupen. "In grote delen van de partij zal er van een zekere opluchting sprake geweest zijn nu CD&V nog eens de tanden heeft laten zien."

10. CD&V kan nog bijten (Gazet Van Antwerpen) In Gazet Van Antwerpen zit editorialist Paul Geudens op dezelfde lijn. "De Vlaamse christendemocraten tonen dat ze ook nog kunnen bijten. Het was al lang een doorn in het oog van veel mandatarissen en militanten dat CD&V hoe langer hoe meer als een aanhangsel van N-VA wordt beschouwd.

11. CD&V zwicht voor Boeddha uit Bergen (Het Belang van Limburg)

Een heel ander geluid in Het Belang van Limburg. "Het valt te vrezen dat de CD&V gezwicht is voor de boeddha uit Bergen die al maanden wacht tot de anderen plooien, meester-strateeg Elio Di Rupo, schrijft Luc Standaert in het commentaarstuk. Achter de uitval van Leterme zit volgens de krant een strategie. Leterme mocht dan wel zeggen dat zijn partij nog in een regering wilde stappen met de N-VA maar de rest van zijn boodschap klopte niet met die uitspraak.

12. Barsten in het Vlaamse front (Le Soir) Le Soir tenslotte heeft het over barsten in het Vlaams front. De krant schrijft dat de "brutale aanval" van Leterme volgens de N-VA mogelijk onderdeel is van een plan om de partij van De Wever uit de onderhandelingen te wippen.

(EE)

Onze partners