"Ook werkgeversorganisaties zijn conservatief" (Karel Van Eetvelt)

17/09/10 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, vindt dat werkgevers ook voor eigen deur moeten vegen.

Karel Van Eetvelt en Rudy De Leeuw van het ABVV gaan in Z-talk Goossens op Kanaal Z met elkaar in debat. Ze reageren op de enquête bij ondernemers, die deze zomer werd afgenomen door Trends, Knack en Voka. Daaruit blijkt dat 91 procent van de werkgevers de vakbonden als onaangepast aan deze tijd ervaart.

Karel Van Eetvelt vindt dat werkgevers ook voor eigen deur moeten vegen. "Ik zit met een deel achterban die vasthoudt aan dingen die ze kent. Ik vind de huidige vestigingsregels bijvoorbeeld niet meer van deze tijd. We moeten die moderniseren, maar het is heel moeilijk om mijn achterban in beweging te krijgen. Ik vind ook dat we meer met onze core business moeten bezig zijn als werkgeversorganisatie. Nu wordt de kinderbijslag betaald via de werkgevers en we hebben ook ondernemersloketten. Ik vind dat we die zaken niet meer zelf moeten organiseren. We zouden die diensten moeten verzelfstandigen."

Bekijk hier een fragment uit de uitzending

Maar ook vakbonden moeten in eigen boezem kunnen kijken, vindt Karel Van Eetvelt.

"En dat doen we ook", zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV. "Zo hebben we in het interprofessioneel akkoord afgesproken dat we fraude zouden bestrijden. Wij, als ABVV, hebben met de RVA afgesproken dat we voor we werkloosheidsuitkeringen uitbetalen, eerst alle gegevens controleren in de kruispuntbank. Want vaak worden interim opdrachten niet aangegeven op een dopkaart. Zo hebben we ervoor gezorgd dat tientallen miljoenen werkloosheidsuikeringen niet werden uitgekeerd. Het gaat hier om tienduizenden dossiers. We pakken dus de werknemersfraude aan. Het wordt tijd dat dit ook eens gezegd wordt."

"Het wordt overigens tijd dat de databanken van de BTW en van de inkomstenbelasting aan elkaar gekoppeld worden, zodat er bij zelfstandigen wat minder gefraudeerd wordt. ", aldus nog de ABVV-topman.

Het volledige debat kunt u vanaf zaterdagmorgen 11 uur zien op KanaalZ of online via deze link.

Lees meer over:

Onze partners