'Ook werkgevers moeten inspanningen doen'

01/05/12 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Ook werkgevers moeten inspanningen doen en investeren in hun werknemers. Dat was de boodschap van minister van Werk Monica De Coninck en ABVV-topvrouw Annemie Copers in hun 1 meitoespraak.

'Ook werkgevers moeten inspanningen doen'

© Belga

"Mensen zullen zeker bereid zijn een duit in het zakje te doen, zolang ze niet het gevoel krijgen dat zij de enige onnozelaars zijn die dat doen", zei de sp.a-minister. Voor De Coninck is werk een recht, maar allochtonen en 50-plussers vallen vaak uit de boot.

De komende jaren gaan 300.000 mensen op pensioen. Die plaatsen moeten worden ingevuld om de pensioenen en de sociale sociale zekerheid te betalen in een solidaire maatschappij. Daarbij hebben ook de werkgevers een verantwoordelijkheid. "Iedereen wil inspanningen doen, iedereen wil flexibel zijn, maar elk minimumloon moet genoeg zijn om hun leven vorm te geven zoals zij dat willen", stelde Monica De Coninck.

Annemie Copers wees erop dat het huidige beleid een verhaal van minder rechten en meer plichten is, maar geen patronaal plichtenverhaal. Er is geen sprake van een verplichting om oudere werknemers aan de slag te houden, kwaliteitsvol werk te creëren en jonge werknemers zonder ervaring aan te werven. "Al we willen dat mensen langer werken, dan moeten ze ook anders kunnen werken. Ook dat is een verantwoordelijkheid van de werkgevers", zei ze. Sp.a en ABVV zullen samen elke poging afblokken om aan de index te raken, benadrukten beiden nog. (Belga/RDM)

Onze partners