Ook Vlaams Parlement krijgt landbouwsubsidie

02/05/13 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

Op de nieuwe lijst van ontvangers van Europese landbouwsubsidies voor 2012 prijkt opnieuw een aantal opvallende namen, zelfs het Vlaams Parlement ontvangt steun.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat 6.713 organisaties in ons land vorig jaar voor in totaal 219,5 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies ontvingen.

Net zoals in 2011 is de steun enorm versnipperd. De lijst lijkt op de subsidieverdeling van 2011, die toen flink wat ophef veroorzaakte Een deel gaat opnieuw naar grootgrondbezitters, zoals de adellijke familie Boël, maar ook abdijen, kerkfabrieken en gemeenten krijgen steun.

Dat plattelandsontwikkeling een rekbaar begrip is, blijkt uit verschillende namen die je niet meteen zou verwachten op een lijst voor landbouwsubsidies. Bijvoorbeeld De Nationale Touwtrekbond ontvangt steun.

Plattelandsontwikkeling

Ook het Vlaams Parlement doet aan plattelandsontwikkeling. Die laatste weliswaar voor het kleine bedrag van 1.240 euro. Dat is de factuur voor een samenkomst van het Vlaams Ruraal Netwerk in de zalen van het parlement, laat parlementsvoorzitter Jan Peumans (NV-A) weten.

"Het is een communicatieplatform voor plattelandsontwikkeling dat we verplicht van Europa moeten organiseren", licht Patricia De Clercq toe, woordvoerster van het Vlaams Departement voor Landbouw en Visserij.

Bart Staes, europarlementslid voor Groen, stelt zich vragen bij zoveel vreemde uitgaven. "Momenteel lopen de onderhandelingen over een nieuw landbouwbeleid in Europa. Deze cijfers tonen nogmaals dat meer steun zijn weg moet vinden naar echt boerende boeren, niet naar golfclubs, touwtrekverenigingen en weet ik wat nog allemaal", zegt hij in De Standaard. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners