Ook Vanhengel wil besparen in afwachting nieuwe regering

15/12/10 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Hij treedt minister van Financiën Didier Reynders bij. Voor vicepremier Onkelinx is dat echter het werk van een volwaardige regering.

Ook Vanhengel wil besparen in afwachting nieuwe regering

© Belga

Ontslagnemend vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) is het eens met minister van Financiën Didier Reynders (MR) dat er in afwachting van de nieuwe federale regering extra besparingsmaatregelen kunnen genomen worden. Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) is het daar niet mee eens.

In een reactie op het rapport van het ratingbureau Standard and Poor's, dat de kredietrating van België dreigt te verlagen, zei Reynders dinsdag dat de regering van lopende zaken een bijkomende besparingsronde van twee tot drie miljard euro kan uitvoeren.

Op de RTBF-radio zei Vanhengel woensdag dat als er niet snel (binnen enkele weken) een nieuwe regering op de been wordt gebracht er moet aangetoond worden dat België in staat is om de besparingsinspanningen door te zetten.

Net als Reynders stelt Vanhengel voor dat de ontslagnemende regering dan maatregelen neemt om het begrotingstekort onder de vier procent van het bruto binnenlands product (BBP) te laten dalen. Hij denkt onder meer aan maatregelen in de gezondheidszorg en de loonuitgaven van de federale overheid.

Onkelinx niet akkoord

Volgens PS-vicepremier Laurette Onkelinx kan echter enkel
een volwaardige regering 'voldoende en rechtvaardige' maatregelen
nemen om het begrotingstekort in te dijken.

Extra besparingen in de gezondheidszorg of raken aan de loonlast van de ambtenaren wil ze niet. 'We weten dat de Vlaamse liberalen niet in een definitieve regering willen. Daarom komen ze opnieuw af met hun onaanvaardbare voorstellen', aldus Onkelinx.

Onze partners