'Ook te weinig Nederlandstalige rechters voor hoven van beroep'

30/03/12 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:57

Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) trekt aan de alarmbel over de wanverhouding tussen het aantal Nederlandstalige en Franstalige rechters in de hoven van beroep en de arbeidsrechtbanken.

'Ook te weinig Nederlandstalige rechters voor hoven van beroep'

© Belga

De scheeftrekking tussen de Franstalige en Nederlandstalige rechters bestaat niet enkel bij de rechtbanken van eerste aanleg, maar ook bij de arbeidsrechtbanken en de hoven van beroep. Dat stelt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh, die minister van Justitie Annemie Turtelboom aanspoort om een objectieve werklastmeting op het terrein af te dwingen.

Van Vaerenbergh wijst er bijvoorbeeld op dat er momenteel slechts 67 Nederlandstalige arbeidsrechters zijn, ten opzichte van 68 Franstalige. "Ook bij de hoven van beroep heerst een ferme scheeftrekking", gaat ze voort. "Van alle nieuwe correctionele zaken bij de hoven van beroep was in 2010 62 procent Nederlandstalig, terwijl slechts 53 procent van de magistraten Nederlandstalig was."

Toegevoegde rechters

Volgens haar werd de oorspronkelijke verdeling verstoord door de toevoeging van rechters buiten de wettelijke kaders om, waar de Franstaligen veel rijker zouden zijn bedeeld. Vooral in het Brusselse hof van beroep tieren de toegevoegde rechters welig, zegt de N-VA'ster. "Veertig Franstalige rechters krijgen er versterking van 31 Franstalige toegevoegde rechters. De Nederlandstaligen krijgen slechts negen toegevoegde rechters bovenop de bestaande 34 rechters."

Van Vaerenbergh vreest dat de BHV-akkoorden de "benadeling voor de Vlaamse magistratuur" nog zullen vergroten. "In Brussel gaan ettelijke Nederlandstalige magistraten verloren. De rechttrekking met een paar procentjes die de regering eerder aankondigde, is simpelweg onvoldoende."

Werklastmeting

Ze wil dan ook dat de regering dringend werk maakt van een werklastmeting. "Met die cijfers in de hand en voldoende politiek lef moet minister Turtelboom haar Franstalige regeringspartners overtuigen de middelen eindelijk te verdelen volgens de behoeften. Justitie kan er alleen maar van verbeteren", besluit Van Vaerenbergh. (Belga/INM)

Onze partners