Ook Stadslijst wijst formateursnota Bart De Wever af

© Belga

Na Groen is de Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens de tweede van de partijen die nog met N-VA onderhandelden die de ‘formateursnota’ van Bart De Wever afwijst.

Na Groen is de Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens de tweede van de partijen die nog met N-VA onderhandelden die de “formateursnota” van Bart De Wever afwijst. In een mededeling zegt de Stadslijst ontgoocheld te zijn omdat de tekst “veeleer leest als een meer uitgesproken versie van het programma

waarmee N-VA in Antwerpen naar de verkiezingen trok, dan als een nota van

een formateur die tot een constructieve meerderheid wil komen”.

De onderhandelaars van de Stadslijst (SP.A en CD&V) zullen dinsdag weliswaar nog op gesprek gaan bij Bart De Wever, zoals al was afgesproken, maar eigenlijk willen ze net als Groen een nieuwe formateursnota. “Gezien het feit dat N-VA bij de verkiezingen geen absolute meerderheid behaald heeft, lijkt het ons logisch dat een nieuwe nota de
stembusuitslag van 14 oktober beter weerspiegelt”, luidt de analyse.

Stadslijst: ‘Verwachten nota die verder gaat dan eigen partijprogramma’

De Stadslijst verwacht naar eigen zeggen van een formateur dat hij in zijn nota “verder gaat dan zijn eigen partijprogramma”. Inhoudelijk heeft de Stadslijst er onder meer een robleem mee dat de visie op stadsontwikkeling van de laatste jaren in Antwerpen zou worden verlaten en “ruimtelijke ordening ondergeschikt wordt gemaakt aan een
mobiliteitsbeleid waarin de auto de absolute voorrang krijgt”.

Op sociaal vlak betreurt de partij het “ontmantelen” van het OCMW en het terugschroeven van bepaalde onderdelen van het activeringsbeleid. Tot slot biedt de nota volgens de Stadslijst geen concreet antwoord op cruciale uitdagingen zoals kinderarmoede en het capaciteitsprobleem in het onderwijs.

De Wever krijgt ook van Vlaams Belang onvoldoende

De formatienota van Bart De Wever (N-VA) kan ook bij Vlaams Belang niet op bijval rekenen. Lijsttrekker Filip Dewinter noemt de tekst in een mededeling een poging om “de rechtse kiezer te charmeren met symboolacties” om een “progressief multicultureel beleid” te camoufleren.

Vlaams Belang werd door N-VA na de eerste informatieronde niet meer uitgenodigd voor een gesprek. De partij laat nu weten dat ze de formatienota ziet als een stap richting sp.a en de linkerzijde van CD&V, wat volgens hen tot een halfslachtig beleid zou leiden. “De spreidstand van de N-VA begint steeds meer pijn te doen”, klinkt het in de mededeling. “Belangrijke, fundamentele hervormingen van het beleid merken we nauwelijks.”

Filip Dewinter: ‘Dit moet progressief multicultureel beleid camoufleren’

Vlaams Belang mist in de nota naar eigen zeggen onder meer de actieve opsporing van illegalen, een groter politiekorps, een uitbreiding van het hoofddoekenverbod en een
immigratiestop. “De formateur blijft vasthouden aan het multiculturele discours.” Volgens Dewinter is het discours van de nota “overgeschreven uit het vorige bestuursakkoord” en wil De Wever enkel maar de rechtse, gewezen Vlaams Belang-kiezers charmeren met enkele symbolische projecten zoals het niet langer steunen van het onverdoofd slachten en de bouw van een nieuwe gevangenis naast het Justitiepaleis.

“Dit moet een progressief multicultureel beleid camoufleren”, meent Dewinter, die verwijst naar formuleringen uit de nota als “een doorgedreven diversiteitsbeleid voeren”, “dialoog met de moslims” en “aandacht voor antidiscriminatie- en racismebestrijding”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content