Ook SP.A wil regering met tweederdemeerderheid

23/07/10 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Een dergelijke regering biedt volgens partijvoorzitster Caroline Gennez veel meer garanties dan het voorstel van de preformateur.

Ook de SP.A wil dat de nieuwe federale regering over een tweederdemeerderheid beschikt in het parlement. Dat zegt partijvoorzitster Caroline Gennez.

Gennez zit daarmee op hetzelfde spoor dan CDH-voorzitster Joëlle Milquet, die wil dat alle partijen die betrokken worden bij de communautaire onderhandelingen ook deel uitmaken van de regering.

'Milquet heeft gewoon gelijk', zo zegt Gennez vrijdag in De Standaard. Een tweederdemeerderheid biedt volgens haar veel meer garanties voor een staatshervorming en een duurzaam herstelbeleid dan het tweesporenvoorstel van preformateur Elio Di Rupo (PS).

Hij wil eerst met partijen die samen een tweederdemeerderheid hebben een staatshervorming voorbereiden. Als er op dat domein voldoende vooruitgang is geboekt, wil hij een regering met een gewone meerderheid vormen om de sociaal-economische problemen en de begroting aan te pakken.

Gennez wijst op de problemen die ontstonden bij de regeringsvorming in 2007. Toen werd veel tijd verloren met het zoeken naar een formule waarbij een gewone regeringsmeerderheid een staatshervorming zou kunnen doorvoeren en kwam er van die staatshervorming niets in huis.

Onze partners