Ook smaakstoffen in sigaretten slecht voor de gezondheid

13/09/12 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:53

(Belga) Cacao, vanille, zoethout of nog pruimensap. Het zijn maar enkele van de smaakstoffen en andere additieven die je misschien niet onmiddellijk in een sigaret verwacht. Wat nog minder bekend is, is dat een aantal van die additieven zelf ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid donderdag.

De additieven worden aan de sigaretten toegevoegd om ze bijvoorbeeld een betere smaak of geur te geven. Uit onderzoek blijkt dat het verbranden - wat tijdens het roken gebeurt - van dergelijke tabaksadditieven kan "resulteren in de vorming van schadelijke stoffen". Zo komen bij de verbranding van vanille-extracten heel wat stoffen vrij die door het internationale agentschap voor kankeronderzoek als kankerverwekkend zijn geklasseerd, stelt de federale overheidsdienst. "Dit geldt ook voor de andere additieven in sigaretten." Volksgezondheid wijst er nog op dat is vastgesteld "dat de verbrandingsproducten van additieven zijdelings de effecten van nicotine op de hersenen versterken". Nicotine is de belangrijkste reden dat mensen verslaafd raken aan roken. De takabsindustrie mag de additieven gebruiken omdat ze gekwalificeerd zijn als veilig voor gebruik in voeding en cosmetica. In Europa sterven elk jaar bijna 700.000 mensen aan de gevolgen van roken. (Jonas Hamers)

Onze partners