Ook Senaatsfractieleider Jurgen Ceder verlaat Vlaams Belang

12/07/11 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:13

Jurgen Ceder, fractieleider in de Senaat en hoofd van de juridische dienst van de partij, stapt uit onvrede met de partijleiding uit het Vlaams Belang.

Ook Senaatsfractieleider Jurgen Ceder verlaat Vlaams Belang

© Belga

Dat heeft hij dinsdag beslist nadat het partijbestuur geen reden zag om in te gaan op de eisen van Ceder. 'De redenen voor mijn ontslag zijn veelvuldig, maar de voornaamste is de vaststelling dat de partij er maar niet in slaagt zich te vernieuwen op gebied van leiding en stijl', luidt het.

Droef

Ceder zegt met droefheid ontslag te nemen uit het Vlaams Belang, dat hij gedurende 25 jaar gediend heeft. 'Ik ben blij dat in schoonheid te kunnen doen, meer bepaald met een juridische overwinning in de zaak van de partijfinanciering', luidt het.

Hij hekelt het feit dat de leiding van de partij steeds meer vast zit in 'de verstikkende houdgreep van wat kan omschreven worden als de 'Antwerpse gemeenteraadsfractie'.

Ze slagen er niet in afscheid te nemen van de oude en versleten methodes van drammerige propaganda en politieke provocatie, meent hij.

'Ontslagen niets te maken met electorale tegenslagen'
De ontslagen van boegbeelden zoals Karim Van Overmeire, Marie-Rose Morel, Koen Dillen, Francis Van den Eynde, Bruno Stevenheydens, Frank Vanhecke en anderen hebben volgens Jurgen Ceder dan ook niets te maken met tegenvallende verkiezingsuitslagen, maar vooral met het gebrek aan visie en strategie.

Donderdag legde hij nog een aantal concrete voorstellen aan een speciaal partijbestuur voor om het tij te doen keren, zoals vervroegde verkiezingen voor het voorzitterschap en partijbestuur in het najaar (behoudens federale verkiezingen).

Maar het partijbestuur zag geen reden om in te gaan op deze voorstellen, stelde partijwoordvoerder Joris Van Hauthem dinsdag na afloop van de wekelijkse vergadering van het bestuur.

Politieke liquidatie Morel
Jurgen Ceder erkent dat ook persoonlijke motieven een rol spelen bij zijn beslissing. De politieke liquidatie van Marie-Rose Morel, waar hij erg dicht bij stond, is volgens Ceder een triest hoogtepunt van de manier waarop binnen de partij met concurrenten omgegaan wordt.

Van het NSV naar de Senaat

De 48-jarige Jurgen Ceder zetelt sinds 1995 in de Senaat, waar hij de Vlaams Belangfractie leidde sinds 2009. Hij stond ook aan het hoofd van de juridische dienst van de partij.

Voor zijn parlementair mandaat was Ceder vanaf 1992 fractiesecretaris in het Vlaams parlement. Ceder was in de jaren tachtig ook preses van het Nationalistisch Studentenverbond NSV.

Ceder gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. Hij treedt alvast voorlopig niet toe tot de Belfortploegen omdat die teveel verbonden zijn met het Vlaams Belang. (Belga/SD)

Onze partners