Ook Open Vld heeft kritiek op 'sterkhouder' Van Overtveldt (N-VA)

07/02/16 om 14:41 - Bijgewerkt om 17:16

Na CD&V heeft nu ook coalitiepartner Open Vld kritiek aan het adres van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geuit.

Ook Open Vld heeft kritiek op 'sterkhouder' Van Overtveldt (N-VA)

© BELGA

De jongste dagen hadden vescheidene CD&V-toplui al kritiek geuit op minster van Financiën Van Overtveldt. Die kritiek had te maken met de volgens CD&V dure hervorming van de vennootschapsbelasting die Van Overveldt voorstelt, terwijl de begrotingscontrole en de taxshift nog heel wat inspanningen vragen.

Sterkhouder

Nu blijkt ook Open Vld het moeilijk te hebben met de hervormingsplannen van Van Overtveldt. "Minister Van Overtveldt is een van de sterkhouders binnen deze regering", aldus Open Vld'er Van Biesen in 'De Zevende Dag', 'maar binnen het wetgevend werk dat hij tot nu toe gedaan heeft - en daar volg ik de kritiek van CD&V - zijn er te veel initiatieven geweest die eigenlijk te weinig uitgedragen zijn."

Het liberale Kamerlid maakte zondagmiddag ter illustratie een opsomming: "De bankentaks heeft meer dan een jaar geduurd. De diamanttaks, daar is niets van gekomen, dat zit nog vast. De speculatietaks, daar zijn nog heel wat problemen rond. Er zijn heel wat zaken die duidelijk in de begroting ingeschreven staan, waar vandaag een vraagteken bij staat", aldus Van Biesen.

Van Besien gaat er evenwel vanuit dat Van Overtveldt de ingeschreven begrotingsinkomsten zal halen.

'Debacle voorkomen'

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Dedecker zal Van Overtveldt wel degelijk een budgetneutraal hervormingsvoorstel voor de vennootschapsbelastingen op tafel leggen. Bij de diamanttaks is dan weer voor voorzichtigheid gekozen, om een debacle zoals met de excess profit rulings 'van de paarse regering' te voorkomen, aldus Dedecker.

Het N-VA-Kamerlid wijst op de 'eenzijdige aanval vanuit de Europese Commissie' op de excess profit rulings die nieuwe hervormingen absoluut noodzakelijk maakt.

'Geen begrip voor aanval op de man'

N-VA-vicepremier Jan Jambon toont in een reactie op VTM NIEUWS alvast geen begrip voor de 'aanvallen op de man' vanuit CD&V tegen N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Volgens Jambon slaan de coalitiepartners bovendien de bal mis met hun kritiek, met name als het gaat om de problemen rond de speculatietaks, de doorkijktaks en de karaattaks.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/BO)

Onze partners