Ook Nederland gaat grenzen controleren

14/09/15 om 15:57 - Bijgewerkt om 19:25

Ook in Nederland wordt de controle aan de landsgrenzen versterkt. Op die manier wil de regering zien of de instroom van vluchtelingen in het land verhoogt.

Ook Nederland gaat grenzen controleren

© Belga

In de afgelopen dagen namen ook al Duitsland, Oostenrijk en Slovakije maatregelen om de grenzen opnieuw te gaan controleren in het kader van de huidige vluchtelingencrisis. Ook Nederland neemt nu een gelijkaardige beslissing.

'Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland. Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen', klinkt het bij de Nederlandse Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff.

België voert geen extra controles uit

In België zijn er nog geen plannen om extra grenscontroles uit te voeren. De situatie wordt wel op de voet gevolgd. 'Momenteel worden wij niet geconfronteerd met de problemen die Duitsland aan zijn Oostenrijkse grens heeft', stelde Charles Michel vandaag. 'Maar mocht dat veranderen, dan zouden we de nodige maatregelen nemen, in het kader van de internationale afspraken.'

Michel benadrukte dat er 'hotspots' moeten komen aan de buitengrenzen van de Europese Unie.

Op dit moment vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie over de kwestie in Brussel. Analisten gaan er niet vanuit dat dat overleg een doorbraak zal opleveren. (JH)

Lees meer over:

Onze partners