Ook mogelijk geval van sabotage in hoogspanningsstation Monceau-sur-Sambre

18/08/14 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

In het kader van het onderzoek naar mogelijke sabotage in de stilgelegde kernreactor Doel 4, onderzoekt het federaal parket nu ook of er mogelijk sprake is geweest van sabotage bij het hoogspanningsstation Monceau-sur-Sambre

Ook mogelijk geval van sabotage in hoogspanningsstation Monceau-sur-Sambre

© belga

Het hoogspanningsstation Monceau-sur-Sambre raakte in maart zwaar beschadigd door een hevige brand, waarbij ook twee explosies plaatsvonden. Volgens woordvoerder Eric Van Der Sypt van het federaal parket zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er toen sabotage gepleegd werd.

De brand in het hoogspanningsstation van Monceau-sur-Sambre brak op 16 maart 2014 uit, ter hoogte van de zogeheten dwarsregeltransformator, die de invoercapaciteit van Frankrijk naar België optimaliseert. Bij de brand vonden ook twee explosies plaats, waarschijnlijk doordat olie uit de transformator lekte. Het duurde twee dagen voor de brand geblust was.

Maandag meldde de krant Het Laatste Nieuws dat de brand opnieuw onderzocht werd omdat de Belgische veiligheidsinstanties vermoedden dat er ook daar sprake kon zijn van sabotage. Het federaal parket bevestigt het onderzoek, maar nuanceert. "Als er onderzoek gevoerd wordt naar grote incidenten zoals in Doel 4, is het de gewoonte dat ook alle andere gelijkaardige incidenten uit het recente verleden opnieuw bekeken worden", zegt de woordvoerder.

"De brand in Monceau-sur-Sambre is er daar één van en wordt dus ook opnieuw van naderbij bekeken. Op dit moment is er nog geen sprake dat er aanwijzingen van sabotage zouden zijn." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners