Ook Michel en Jambon moeiden zich met individuele vreemdelingendossiers

01/04/15 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:46

Ook politici uit de meerderheidspartijen komen geregeld tussen in individuele vreemdelingendossiers, hoewel N-VA en premier Charles Michel (MR) die praktijken vorige week nog veroordeelden.

Ook Michel en Jambon moeiden zich met individuele vreemdelingendossiers

© Orakel van Knack.be

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard . Ze doen het wel subtieler dan rechtstreeks de ambtenaren contacteren.

Uit gegevens die Het Nieuwsblad kon inkijken, blijkt dat Michel gemiddeld een tiental brieven per jaar schrijft naar de bevoegde staatssecretaris voor mensen die bij hem aankloppen. Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon kroop een viertal jaar geleden twee keer in de pen voor een verblijfsvergunning. "Ik kan het mij niet herinneren, maar een brief naar de staatssecretaris is natuurlijk wel iets anders dan bellen naar een ambtenaar", reageert Jambon in de kranten.

'Geen cliëntelisme'

Ook Michel speelt de vragen naar eigen zeggen gewoon door naar de staatssecretaris. "Ik noem dat geen cliëntelisme."

"We krijgen die brieven doorgespeeld en voegen die bij het dossier", beaamt topman Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken. Volgens hem maken de brieven weinig verschil. Niettemin blijft het beoogde effect natuurlijk hetzelfde als een rechtstreekse brief naar DVZ, merkt een anonieme oud-minister in de kranten op.

De onthulling volgt een week nadat Het Laatste Nieuws schreef dat politici van CD&V en PS brieven stuurden naar de ambtenaren bij DVZ. Nahima Lanjri (CD&V) noemde dat in De Morgen 'dienstbetoon'.

Een dag later stelde Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) ook een vraag over de kwestie tijdens het vragenuurtje. Ook toen reageerde Michel bijzonder afwijzend. 'Dit zijn praktijken uit het verleden. Het is een vorm van clièntelisme die onaanvaardbaar is.' (Belga/JH)

Onze partners