Ook kleinere energieleveranciers verhoogden gasprijs

06/04/12 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:31

Ook klanten met een variabel contract bij Eneco, Lampiris en Octa Plus, die hun gasprijzen niet koppelen aan de olieprijzen op de internationale markten, zien op 1 april de gasfactuur stijgen.

Ook kleinere energieleveranciers verhoogden gasprijs

© Belga

Test-Aankoop wijst er op dat niet alleen Electrabel en Luminus de gasfactuur hebben laten stijgen op 1 april. Ook klanten met een variabel contract bij Eneco, Lampiris en Octa Plus, die hun gasprijzen niet koppelen aan de olieprijzen op de internationale markten, zien op 1 april de gasfactuur stijgen.

Test-Aankoop raadt, in navolging van de oproep van minister van Economie Johan Vande Lanotte, aan de factuur te betwisten en onder voorbehoud te betalen.

Variabel contract

Ook sommige klanten van Eneco, Lampiris en Octa Plus worden met een stijging geconfronteerd. Het gaat om klanten met een variabel contract waarin de aardgasprijs wordt berekend volgens de zogenaamde TTF-parameter, die maandelijks de evolutie van de natuurlijke gasprijs volgt op de Amsterdamse energiebeurs Endex.

Economische Inspectie

Alle energieleveranciers worden verwacht bij de Economische Inspectie voor een gesprek. Ze zullen worden aangemaand prijsverhogingen in te trekken. Een rapportering van die ontmoeting aan de bevoegde minister Vande Lanotte wordt verwacht tegen begin volgende week.

Test-Aankoop zegt dat men niet kan ontkennen dat de wetteksten verwarring creëren, maar dat duidelijk was dat de wet van start ging vanaf, en dus inclusief, 1 april. Prijsstijgingen net voor het ingaan van de bevriezing, is tegen de geest van de wet, zegt ook Test-Aankoop.

Voorschotfacturen onder voorbehoud betalen

Klanten met een variabele energiefactuur raadt de consumentenorganisatie nu aan "onder alle voorbehoud" te betalen. Mocht de prijsstijging in de toekomst door een rechter onwettig worden bevonden, dan is het mogelijk om terugbetaald te worden, legt Test-Aankoop uit. Als de gestegen factuur betaald wordt zonder enige betwisting, is dat achteraf niet meer mogelijk.

Ook Unizo roept kmo's op eventuele voorschotfacturen te betalen, maar de verhoging te betwisten. Voka daarentegen vindt het niet de taak van de overheid om op te roepen tot betwisting of het niet betalen van facturen. (Belga/INM)

Onze partners