Ook Gents burgemeester Termont strandde op de E40: "Slechte communicatie en coördinatie"

05/05/14 om 19:33 - Bijgewerkt om 19:33

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A), die tussen 9.25 en 16.30 uur in de file stond door het zware ongeval in Groot-Bijgaarden, ervoer als gestrande weggebruiker dat de communicatie ontbrak of zeer gebrekkig liep.

Ook Gents burgemeester Termont strandde op de E40: "Slechte communicatie en coördinatie"

Daniël Termont © Belga

Termont vertrok maandag om 08.45 uur vanuit Gent, omdat hij om 10.00 uur op de algemene vergadering van Publilec verwacht werd. Zijn wagens strandde iets voor 09.30 uur op de E40 ter hoogte van Groot-Bijgaarden, vlak voor de plaats van het ongeval.

"Ik beschik weliswaar over een prioritair voertuig, met zwaailicht en sirene, maar dat is enkel bedoeld om in noodgevallen te gebruiken", verduidelijkt Termont. "Dit was voor mij geen noodgeval als burgemeester, dus zat er niets anders op dan te wachten zoals iedereen."

Dat wachten duurde uiteindelijk bijna zeven uur, waardoor Termont uur na uur zijn afspraken annuleerde.

"Ik vraag me af waarom het bijna zeven uur moest duren vooraleer er één rijstrook kon vrijgemaakt worden", merkt hij op. "Waarom kon er bijvoorbeeld niet een stuk middenberm opengebroken worden om wagens terug te laten keren, of waarom konden wagens niet vroeger omgeleid worden over het parkeerterrein van Groot-Bijgaarden? Bovendien stonden alle hulpdiensten urenlang op de derde rijstrook." Ook het afrijden via Ternat bleek geen ideale oplossing. "Alles liep in het honderd toen de vrachtwagens draaiden."

Termont stelt zich openlijk vragen bij de coördinatie en de communicatie. "Het duurde zeker vier uur vooraleer we een agent zagen en ook die wist van niets. We kregen allerlei verwarrende informatie en de mensen fantaseerden van alles. Ik vraag mij af wie de coördinatie deed en op welke manier. Maar al bij al was het wachten veel minder erg dan het feit dat er slachtoffers vielen." (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners