Ook 'dode' Syriëstrijders moeten voor de rechter komen

21/03/14 om 04:39 - Bijgewerkt om 04:39

Het dossier over de Belgische Syriëstrijders van Sharia4Belgium is rond. Het viseert in totaal zo'n 50 strijders. Een aantal van hen is quasi zeker gesneuveld.

Ook 'dode' Syriëstrijders moeten voor de rechter komen

Foto vanop het Facebookprofiel van Syriëstrijder Abou Tayymia. © .

De kans bestaat dat alle strijders voor de rechter moeten verschijnen: dood of levend. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Op zich is dat logisch, want een officieel overlijdenscertificaat werd nooit afgeleverd. Bijgevolg blijven de gesneuvelden in het dossier zitten. Het is maar een van de vele moeilijke vragen waarop het federaal parket een antwoord moet zoeken nu de onderzoeksrechter het dossier heeft afgesloten. De vrouwen van Syriëstrijders die meereisden worden niet vervolgd.

Onthoofdingen

Het bijna 40.000 pagina's dikke dossier zit vol materiaal dat nooit eerder door een Belgische rechtbank werd behandeld. Wat met de YouTube-filmpjes over de onthoofdingen? Minstens twee filmpjes van gruwelijke onthoofdingen doken op en op de achtergrond werd hoorbaar Nederlands (Antwerps) en Frans gesproken.

Jejoen

De kranten verwijzen ook naar het geval van Jejoen Bontinck, die zowel verdachte als slachtoffer is in dit dossier. Vader Dimitri Bontick heeft van meet af aan beweerd dat zijn zoon tegen wil en dank in Syrië zat. Jejoen zou hebben verklaard dat hij veertien dagen werd opgesloten en werd gemarteld. Mogelijk hebben medeverdachten zich daaraan schuldig gemaakt. (Belga/TV)

Onze partners