Ook België eert heldhaftige Thalys-passagiers met eremedaille

24/08/15 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:02

De vier helden van de Thalys krijgen de eremedaille binnenkort overhandigd door de ambassadeurs van hun thuisland.

Ook België eert heldhaftige Thalys-passagiers met eremedaille

De Franse president François Hollande heeft in het Elysée de vier mannen het Erelegioen (Légion d'Honneur) opgespeld. © Reuters

België eert de heldhaftige passagiers die vrijdagavond een vermoedelijke terrorist overmeesterden op een Thalystrein met een eremedaille. Het koninklijk besluit daarvoor wordt maandag nog ondertekend.

Premier Michel heeft maandagmorgen in Parijs de vier 'helden' gesproken: de jonge Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman. De Belgische premier was naar eigen zeggen "onder de indruk". "Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest," zei hij na afloop.

Betere samenwerking

Na een ceremonie op het Elysée, waar de vier heldhaftige passagiers een erelegioen opgespeld kregen door president Hollande, zat premier Michel ook even kort samen met de Franse president, de Franse premier Valls en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. Ze hebben afgesproken dat ze "de samenwerking tussen België en Frankrijk nog willen versterken", aldus Michel.

Concreet is er beslist dat er meer patrouilles op de internationale treinen komen: "gemengde patrouilles van Belgen en Fransen". Naar alle waarschijnlijkheid komt er later deze week nog een ontmoeting tussen de ministers van Binnenlandse Zaken en Vervoer. En volgens de regeringsleiders is er ook een taak voor het Europees Parlement. Dat moet werk maken van een vlottere uitwisseling van passagiersgegevens. Van systematische bagagecontroles en identiteitscontroles op de Thalys, zoals die er nu zijn op de Eurostar, is er voolopig nog geen sprake. "Die zijn zeer moeilijk te organiseren, omdat er erg veel treinen en stations zijn," zegt de Belgische premier. "Wat wel kan, zijn meer gerichte controles, met name op die mensen waarvan de inlichtingendiensten denken dat ze wel eens slechte bedoelingen zouden kunnen hebben".

Schengen-akkoord

Ook het Schengen-akkoord kwam ter sprake tijdens het onderhoud met president Hollande. Premier Michel: "Het is wenselijk dat de Schengen-landen naar een gelijke interpretatie van de akkoorden gaan. Een aanpassing van het Schengen-akkoord is alleen nodig als dat moet om onze veiligheid te verhogen. Dat moeten we bekijken. Maar wel met die verstande dat het vrij verkeer volledig gewaarborgd is. Dat is hier in Europa een fundamenteel recht en dat moet zo blijven". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners