Ook aankondiging staking NMBS

19/12/11 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

De vakbonden bij de NMBS willen donderdag een 24 urenstaking houden uit protest tegen de pensioenplannen van minister Van Quickenborne.

De vakbonden bij de NMBS dreigen met een 24 urenstaking bij het spoor van woensdag- tot donderdagavond, wegens de onduidelijkheid rond de plannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
De bonden hebben een stakingsaanzegging ingediend van woensdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur. De vakbonden klagen de onduidelijkheid aan over de pensioenplannen van minister Van Quickenborne. Indien er geen duidelijkheid komt tegen woensdag en als de vakbond zich niet kan vinden in de plannen, dreigt een 24 urenstaking, zegt Jos Digneffe van ACOD Spoor.

Snelle acties
"De een zegt dat het spoorpersoneel getroffen is, de andere niet. We willen duidelijkheid tegen woensdag, en we moeten ons kunnen vinden in de plannen", zegt Digneffe.

Volgens Luc Piens van ACV Transcom is de kans op actie woensdagavond groot. "We vrezen dat door de snelheid waarmee de pensioenplannen door het parlement worden gejaagd, we achteraf met een aantal zaken geconfronteerd zullen worden", aldus Piens. "Men wil de plannen vlug doorvoeren, dan zijn wij ook vlug met acties."

Begrip

De NMBS Holding begrijpt de ongerustheid bij haar personeel, maar hoopt een staking te kunnen vermijden. "De helft van het personeel bij de spoorwegmaatschappij gaat in de komende tien jaar met pensioen", zegt woordvoerster Leen Uyterhoeven. "We begrijpen dan ook de ongerustheid."

TreinTramBus betreurt staking

Reizigersvereniging TreinTramBus betreurt de aangekondigde staking bij het spoor en mogelijk bij De Lijn en MIVB. "Duizenden reizigers wordt het onmogelijk gemaakt hun werk te bereiken. Zij mogen niet het slachtoffer worden van een politiek conflict", luidt het.

"Eens te meer zijn de reizigers de dupe - wij blijven letterlijk in de kou staan", zegt Kees Smilde, woordvoerder van TreinTramBus. "Als de vakbonden zo nodig actie moeten voeren zijn er andere middelen, bijvoorbeeld een betaalstaking. Dan heeft de reiziger er geen hinder van."

De reizigersvereniging wijst erop dat er regels zijn voor een staking. TreinTramBus vindt het ongelukkig dat de spoorbonden zich niet houden aan de waarschuwingsperiode van tien dagen die in het sociaal akkoord van 2008 is afgesproken. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners