'Onvoldoende bereidheid om te onderhandelen'

06/01/11 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Dat heeft koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft vastgesteld dat er onvoldoende bereidheid is om weer te gaan onderhandelen. Dat heeft hij donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie.

Onmiddellijk na zijn audiëntie bij de koning, die het ontslag van Vande Lanotte als koninklijk bemiddelaar in beraad houdt, legde de bemiddelaar in de Senaat een verklaring af.

HIj zei er dat er onvoldoende bereidheid is om de finale onderhandelingen aan te vatten in het kader van zijn onderhandelingsnota.

De bemiddelaar stelde vast dat uiteindelijk vijf van de zeven partijen, weliswaar met nuances, hebben ingestemd om de onderhandelingen aan te vatten. 'Ik kan dus niet concluderen dat er vandaag voldoende bereidheid is om aan tafel te komen'.

Vande Lanotte zei dat hij van bij het begin heeft gezegd dat hij zijn opdracht zou voortzetten zolang hij er redelijkerwijze van kon uitgaan dat vooruitgang mogelijk was. 'Dat is nu niet meer het geval'.

Vande Lanotte zei de partijvoorzitters duidelijk te hebben gemaakt dat een werkbare oplossing inzake de staatshervorming voor iedere partij belangrijke toegevingen inhoudt. Hij noemde het overigens paradoxaal dat er over de financieringswet het meest vooruitgang is geboekt.

'You can lead a horse to water, but you can't make it drink', aldus Vande Lanotte. Dat oud Engels spreekwoord vat volgens hem goed de grenzen van een bemiddelingsopdracht samen. 'Ooit - in het belang van de welvaart van ons land - zullen politici die grenzen moeten doorbreken', aldus Vande Lanotte.

Onze partners