Onverdoofd geslacht vlees: Weyts wil label

Slachthuis van Zottegem © BELGA

Bijna alle schapen, de helft van de kalveren en een behoorlijk deel van de runderen worden onverdoofd geslacht. Dat blijkt uit een rondvraag bij Vlaamse slacht­huizen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat vlees dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren een specifiek label krijgt. Met Comeos, de federatie van de distributiesector, heeft hij alvast een principieel akkoord bereikt om zo’n regeling uit te werken. Dat zegt Weyts in reactie op het bericht dat consumenten zich niet bewust zijn van het feit dat veel vlees afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.

Uit een bevraging blijkt dat 94 procent van de schapen, 48 procent van de kalveren en 21 procent van de runderen onverdoofd geslacht worden, schrijft De Standaard woensdag. Het vlees is bedoeld voor de moslim- en de joodse gemeenschap, maar een groot deel van dat vlees komt ook op de algemene Belgische markt terecht en wordt dus gekocht door mensen die er wellicht van uitgaan dat er met verdoving werd geslacht.

Een veearts legt in de krant uit waarom dat zo is. “Moslims kopen een ander soort vlees, meestal willen zij het minderwaardige deel. Als een rund 450 kilo weegt, dan is 50 kilo bestemd voor de moslimmarkt. Maar voor die 50 kilo halalvlees moeten we wel het hele rund onverdoofd slachten, en zo komt de rest van het dier op de niet-moslim markt terecht”.

Omdat op het etiket niet vermeld moet worden of het vlees afkomstig is van verdoofd of onverdoofd geslachte dieren, zijn consumenten zich daar niet van bewust.

Principieel akkoord

Minister Weyts wil daar dus verandering in brengen en een label introduceren voor vlees dat van onverdoofd geslachte dieren afkomstig is. “Ik wil voor alle duidelijkheid geen label voor vlees van verdoofd geslachte dieren, net het tegenovergestelde. De regel moet zijn dat verdoofd wordt geslacht en dat er dus enkel een label of aanduiding is wanneer men van de regel afwijkt”, legt Weyts uit.

Weyts is al een hele tijd in gesprek met Comeos om zo’n regeling uit te werken en bereikte al een principieel akkoord. “In de praktijk bieden heel wat spelers al louter vlees aan van verdoofd geslachte dieren. Het is evenwel belangrijk dat er een formeel engagement wordt aangegaan waarbij enkel vlees wordt aangeboden van dieren die verdoofd geslacht zijn en de consument geïnformeerd wordt wanneer dat niet het geval is.”

Als het van Weyts afhangt, krijgt dit voorbeeld ook navolging op alle niveaus van de distributiesector van het warenhuis tot kleine zelfstandige. “Zodat consumenten niet langer onbewust en ongewild vlees kopen van onverdoofd geslachte dieren.”

Kippen wel verdoofd

In tegenstelling tot schapen, runderen en kalveren, wordt slechts één procent van de kippen onverdoofd geslacht. Die één procent is bedoeld als koosjer vlees voor de joodse gemeenschap. Moslims aanvaarden wel dat een dier verdoofd wordt voor de slachting, als die verdoving omkeerbaar en dus niet dodelijk is. Dergelijke verdoving is bij kippen wel mogelijk, bij grotere dieren is dat een pak moeilijker.

(Belga/RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content