Ontslagnemend formateur Di Rupo blijft naar uitweg crisis zoeken

08/07/11 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:35

Ontslagnemend formateur Elio Di Rupo wil in afwachting van een antwoord van de koning toch nog proberen een uitweg te vinden voor de politieke crisis in ons land. Hij richt zich tot de partijen die "ja" hebben gezegd tegen zijn nota om onderhandelingen op te starten.

Ontslagnemend formateur Di Rupo blijft naar uitweg crisis zoeken

© Reuters

Ontslagnemend formateur Elio Di Rupo wil vooralsnog onderhandelingen starten met de partijen die "ja" geantwoord hebben op zijn nota. Tegelijk wil hij nagaan of nog andere partijen zich willen aansluiten. N-VA heeft duidelijk "nee" gezegd, maar CD&V heeft voorlopig geen eenduidig antwoord gegeven, bracht hij in herinnering op RTBF. "We moeten de komende dagen aangrijpen om naar een oplossing te zoeken", zei hij ook bij de VRT en op RTL. De PS-kopman reageerde daarmee vrijdagavond voor het eerst op het staalharde njet van N-VA. Hij herinnerde eraan dat zijn nota slechts een basis is "om verder over te onderhandelen" en wil nieuwe verkiezingen in elk geval vermijden.

Onderhandelingen opstarten

Di Rupo wil vooruit door zich "te concentreren op de positieve reacties". Hij heeft "respect voor het standpunt van de N-VA", maar herinnerde eraan dat er net zo goed respect moet zijn voor de zeven partijen die "ja" gezegd hebben. Die partijen zijn Nederlandstalig en Franstalig, links en rechts, klonk het. Bovendien heeft één partij - CD&V -"geen antwoord gegeven". Di Rupo beklemtoonde tot slot dat hij met zijn nota gezocht heeft naar een oplossing voor het hele land. "Ik heb erover gewaakt een staatshervorming voor te stellen die het land stabiliseert, niet een staatshervorming die leidt tot de onafhankelijkheid van Vlaanderen", antwoordde hij tot slot op de vraag of hij N-VA er bewust heeft proberen afrijden, zoals Bart De Wever vermoedt.

Ontslagnemend formateur

Eerder vandaag bracht Di Rupo verslag uit bij de koning over zijn formatie-opdracht en diende hij zijn ontslag in als formateur. De koning houdt die beslissing nog in beraad. Wel riep de vorst op op tot een bezinningsperiode van enkele dagen voor alle politici. Di Rupo wil de komende dagen alvast aangrijpen om alsnog tot een oplossing te komen.

Nota

Di Rupo werd op 16 mei benoemd tot formateur. Maandag stelde hij zijn langverwachte nota voor. Met uitzondering van de N-VA en de afwachtende houding van de CD&V, verklaarden alle andere betrokken partijen (PS, cdH, MR, Ecolo, Open VLD, SP.A en Groen!) voort te willen onderhandelen op basis van de voorgestelde tekst. (Belga/INM)

Onze partners