Ontslagengolf dreigt: Meer dan 5000 banen op de tocht

06/07/12 om 05:05 - Bijgewerkt om 05:05

Als gevolg van herstructureringen worden er in 2012 in België 5.413 jobs bedreigd. Dat is liefst 62 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Philips in Turnhout: 136 jobs. Desso in Dendermonde: 91 jobs. Emgo in Lommel: 118 jobs. Het zijn drie van de zestien bedrijven die in juni collectieve ontslagen aankondigden, schrijft De Standaard.

Ontslagenteller stijgt

Op die manier kregen 1.514 werknemers de voorbije maand te horen dat hun job op de helling staat. Sinds januari staat de teller op 5.413, een stijging met 62 procent. Dat blijkt volgens De Standaard uit cijfers die de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg vrijdag publiceert.

De vorige jaren leren dat, na sociaal overleg, ruim 9 van de 10 aankondigingen zullen leiden tot gedwongen ontslagen.

Economie moet uitzieken

Volgens de Leuvense professor Luc Sels, directeur van het Steunpunt Werk en Sociale Economie, tonen de cijfers aan dat onze economie met vertraging aan het uitzieken is.

"De overheid en bedrijven zijn via systemen zoals economische werkloosheid en overbruggingskredieten tot op het bot gegaan om de werkgelegenheid te redden van de crisis", zegt Sels. "Maar nu de economische doorstart er niet komt, moet een pak bedrijven toch de tering naar de nering zetten."

Lijken uit de kast

Eric Van den Broele van handelsinformatiebureau Graydon vreest dat de situatie niet snel zal verbeteren. Hij acht de kans "zeer groot" dat er dit jaar nog verschillende lijken uit de kast vallen en sluit grote bedrijfsdrama's niet uit. (Belga/TV)

Onze partners