Olivier Mouton

‘Ontslag Galant zal diepe sporen nalaten: vragen over veiligheid zullen blijven komen’

Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

‘De positie van de minister van Mobiliteit was onhoudbaar geworden en ze dient dan ook haar ontslag in. Eindelijk, zouden we moeten zeggen’, vindt Olivier Mouton van Le Vif. ‘Maar haar opvolging wordt een serieuze uitdaging en er blijven vragen onbeantwoord…’

Jacqueline Galant (MR), federaal minister van Mobiliteit, diende deze voormiddag haar ontslag in aan het kernkabinet. Haar positie was onhoudbaar geworden: Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, nam haar incompetentie en haar “Gestapo-praktijken” onder vuur. Bovendien heeft ze zich de laatste uren in haar eigen antwoorden verstrikt, die des te erg zijn, omdat ze gelinkt zijn aan een dossier waarin mannen en vrouwen het leven lieten: de veiligheid van Brussel-Nationale-Luchthaven.

‘Ontslag Galant zal diepe sporen nalaten: vragen over veiligheid zullen blijven komen’

We verwachtten dit nieuws zonder erop te wachten. Tot nu toe werd Galant, ondanks meer en meer gestuntel, altijd gesteund door Charles Michel. Deze keer moest de premier haar wel los laten, het explosieve dossier kon zich immers tegen hem keren. De aanslagen van Parijs hebben de minister gered terwijl ze al op de rand van het ontslag stond omwille van haar rampzalig beleid van het dossier Clifford-Chance, maar de aanslagen van Brussel werden haar fataal.

‘Niemand kan beweren dat dat de aanslagen van 22 maart had kunnen voorkomen maar het feit alleen al dat de vraag gesteld wordt is uitzonderlijk ernstig.’

Haar ontslag komt er terwijl ze deze namiddag in het parlement opgeroepen was voor een auditie in de Commissie Infrastructuur die ongetwijfeld gespannen ging zijn. De minister liet kritische rapporten van de Europese commissie rusten en verwaarloosde aanbevelingen van haar administratie om meer te investeren in de beveiliging van de luchthaven. Niemand kan beweren dat dat de aanslagen van 22 maart had kunnen voorkomen maar het feit alleen al dat de vraag gesteld wordt is uitzonderlijk ernstig. Sommige families van de Nederlandse slachtoffers hebben bekend gemaakt dat ze klacht gingen indien voor nalatigheid, en dat is voor hen een belangrijk argument.

‘De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen wordt elke dag wat meer belast met nieuwe gevoelige dossiers.’

De stap opzij van de minister zal niet alles oplossen. De oppositie zal de regering en haar premier blijven aanmanen over die grote tekortkomingen. De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen wordt elke dag wat meer belast met nieuwe gevoelige dossiers. De debatten worden ongetwijfeld hevig.

En de MR moet nu iemand vinden om de “rampminister” op te volgen voor een missie van blauwhelmen. De funeste sfeer tussen het ministerieel kabinet en de administratie heeft een hoogtepunt bereikt. En de dossiers, de ene al gevoeliger dan de andere, zijn op anderhalf jaar tijd bijna niet vooruit gegaan: de hervorming van de NMBS, de minimale dienstverlening, het Gewestelijk ExpresNet (GEN), de vluchten boven Brussel en de beveiliging van publieke ruimtes verbonden met mobiliteit.

Jacqueline Galant dient haar ontslag in omdat ze gefaald heeft in het gevoeligste en meest emblematische dossier van die meerderheid: veiligheid. Wedden dat het diepe sporen zal achterlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content